Printre „capusele" care sug banii televiziunii publice se numara si documentaristul Florin Iepan, realizatorul multipremiatului film „Decreteii".Bela Lugosi, cel mai sexy vampir din istoria cinematografiei. Angajatii Televiziunii Romane l-au atacat de curind pe presedintele-director general ca a deschis portile institutiei catre colaboratorii externi, fara a lua insa in seama faptul ca televiziunile publice din UE lucreaza aproape in totalitate cu astfel de „capuse". In autodenuntul sau, Florin Iepan recunoaste cu elan cetatenesc ca a atras televiziunea publica in cea mai recenta productie a sa, „Bela Lugosi. Vampirul cazut": „L-am pacalit pe Tudor Giurgiu sa investeasca intr-un film despre o legenda de la Hollywood, actorul Bela Lugosi, cel mai celebru interpret al lui Dracula, un film ce va fi vazut probabil de sute de mii de telespectatori din intreaga lume. E una dintre cele mai importante coproductii internationale la care a participat TVR in intreaga ei existenta: o coproductie cu ARTE, cu televiziunea austriaca ORF, cu televiziunea finlandeza YLE, cu televiziunea olandeza AVRO, cu sprijinul Consiliului National al Cinematografiei din Germania si Romania". Hamlet, Romeo si Iisus Hristos

Documentarul lui Iepan urmareste, in maniera filmelor de gen de pe Discovery, biografia fascinanta a actorului maghiar, devenit peste ani un adevarat mit al cinematografiei din toate timpurile. Béla Ferenc Dezsõ Blaskó s-a nascut pe 20 octombrie 1882, la Lugoj, pe atunci oras in Imperiul Austro-Ungar, in familia unui brutar. Lugosi a fost mai intii un foarte bun actor de teatru, a jucat roluri importante, ca Hamlet sau Romeo, si, intr-o piesa montata la Budapesta, l-a interpretat chiar pe Iisus Hristos. Pe Broadway a jucat vreme de sase ani in rolul lui Dracula, personaj ce avea sa-l faca celebru si ca actor de film. Lugosi a fost un tip implicat politic si social. In 1919, era lider comunist in revolutia lui Bela Kun. Fiind atras de ideile marxiste, a incercat sa puna bazele unui sindicat al actorilor in Ungaria. Dupa esecul revolutiei lui Bela Kun, fiind persecutat din cauza simpatiilor lui stingiste, actorul emigreaza in Statele Unite in 1920. In 1931, reuseste sa intemeieze, la Los Angeles, The American Guild of Actors, prima organizatie sindicala a actorilor de la Hollywood. In cel de-al Doilea Razboi Mondial, profitind de celebritatea sa de „vampir", a condus o campanie de donare de singe pentru soldatii raniti pe front.

„Fara Lugosi, nu ar fi existat Dracula"

Lugosi l-a transformat pe Dracula intr-un mit universal, fara sa se foloseasca de machiaj sau de „recuzita", gen dinti falsi sau alte lucruri. Singurul sau „instrument" era propriu-i chip. Dracula creat de Lugosi era de un erotism tulburator, actorul transformindu-se curind in sex-simbolul anilor ‘30. A avut un renume de mare donjuan, citeva dintre aventurile sale fiind chiar oficializate. Nu a ezitat sa se casatoreasca de patru ori, unul dintre mariajele sale batind recordurile vremii, pentru ca a durat doar patru zile.

In filmul lui Iepan apar marturiile regizorului maghiar Istvan Szabo, care a luat Premiul Oscar cu filmul „Mephisto", ale fiului lui Bela Lugosi si ale biografului actorului. Istvan Szabo este de parere ca celebritatea mondiala de care se bucura mitul lui Dracula i se datoreaza in primul rind lui Bela Lugosi. Cartea lui Bram Stoker a inceput sa fie cumparata masiv abia dupa ce au aparut filmele sale. Interesant este ca studiourile Universal, aflate aproape de faliment, nu l-au vrut ini-tial pe Lugosi pentru acest rol, li se parea ca numele sau va fi greu de promovat. Succesul sau a fost insa atit de rasunator incit a salvat casa de productie de la faliment.

Decaderea

Istvan Szabo considera insa ca, pentru Lugosi, Dracula a fost un adevarat blestem. Dupa ce a fost etichetat drept vampirul de serviciu, actorul nu a mai primit niciodata altfel de roluri. Intr-un acces de orgoliu, el a refuzat sa-l interpreteze pe Frankenstein, rol care i-a adus lui Boris Karloff recunoasterea mondiala. Usor, celebritatea crescinda a lui Karloff il pune pe Lugosi in umbra. Nemaiprimind oferte, in parte si din pricina unei acute dependente de medicamente, Lugosi devine din ce in ce mai sarac. Astfel, ajunge sa joace in pelicula ce avea sa fie cunoscuta drept cel mai prost film facut vreodata, „Plan 9 from Outer Space", in regia lui Ed Wood, film ce a fost lansat dupa moartea sa, care a survenit in ur-ma unui atac de cord pe 16 august 1956. „Bela Lugosi. Vampirul cazut" va fi lansat in octombrie.

Florin Iepan are scoala Discovery Absolvent al Academiei de Teatru si Film din Bucuresti, regizor si Productor Stability la Timisoara. A lucrat la Sahia Film, PRO TV si TVR, fondator in 1999 al SUB-CULTURA, una dintre primele companii de productie independente din Romania, specializata numai in productia de filme documentare. A conceput si a realizat peste 40 de filme documentare si productii tv, cu care a obtinut mai multe premii in tara si in strainatate. Documentarele sale au facut audiente-record, o parte dintre productiile sale fiind difuzate de televiziuni din intreaga lume. Absolvent al Discovery Campus Master School.