Politicieni sau cunoscatori media incearca sa ghiceasca politica editoriala a TVR.

Intrebarea pusa de „Cotidianul", „Care ar trebui sa fie politica de programe a TVR?", a nascut opinii dintre cele mai diverse. Un deputat PD considera ca pierderea meciurilor nu e deloc o catastrofa pentru postul public, ci o binecuvintare. Florin Calinescu cere o integrala Caragiale. Iar Catalin Tolontan crede ca TVR ar trebui sa ne scape de tirania gustului majoritatii.Sistarea filmarilor pentru serialul „La urgenta" de la inceputul acestei luni a adus in discutie conditia programelor de calitate in grila TVR. Acelasi lucru l-a facut si scrisoarea de sprijin a celor 200 de oameni de cinema si de televiziune care salutau achizitiile de filme romanesti de succes facute de Tudor Giurgiu in ultima perioada. Dincolo de scandalurile financiare, de gafele manageriale facute de Tudor Giurgiu (pierderea drepturilor pentru transmisiile din fotbalul intern a revoltat tot publicul telespectator) ramine intrebarea „ce vrem de la postul public?". Productii ieftine si populare sau productii ceva mai elaborate si, implicit, mai scumpe? „Cotidianul" a incercat sa afle pozitia oamenilor politici si a analistilor media fata de rolul actual al acesteia. Programe de calitate versus puncte de audienta a fost subiectul in jurul caruia s-au purtat cele mai multe discutii.„Anatomia lui Gray" (stinga) si „La urgenta": primul continua cu o audienta modesta, al doilea a fost suspendat.

Impotriva tendintei majoritare

Sarcina ingrata a TVR vine din necesitatea de a merge pe linia fragila care separa nevoia de audienta de teritoriile marginale, este de parere jurnalistul „Gazetei Sporturilor" Catalin Tolontan. „Televiziunile comerciale merg unde merge tendinta majora de consum. Dincolo de zona cifrelor mari exista si alte voci, alti oameni. E datoria TVR de a-i aduce in atentia comunitatii", apreciaza Tolontan.

Desi e si el de acord ca postul public nu trebuie sa vineze cu obstinatie audienta, liberalul Catalin Micula, presedinte al Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, puncteaza totusi ca TVR nu poate pur si simplu sa realizeze „emisiuni-nonsens" care nu fac audienta. „Trebuie sa existe o adaptare la audienta, o permanenta orientare spre cerintele publicului. Cind audienta tinde catre zero, este o problema si cheltuim degeaba. Nu este important cit cheltuim, ci daca cheltuim util banii", spune penelistul.

Programele televiziunii publice ar trebui sa tina cont de cele „doua Romanii", sintetizeaza analistul media Iulian Comanescu: „Prima, traditionalista, cu venituri mici, dependenta, conservatoare. A doua, clasa de mijloc".

Nestiinta autopromovarii

Daca trusturile private au segmentat lumea, „autopromovindu-si lumile inchise pina cind ideile inceteaza sa mai circule normal in societate", Tolontan mai constata ca TVR este deficitara la acest capitol. „Nu stie sa-si vinda marfa. «Anatomia lui Gray», de pilda, e un serial foarte bun, care amesteca ludicul si tragicul, asa cum face viata. Nu face audienta, insa nici «Viata la Casa Alba» n-a facut audienta pe PRO TV. Asta nu inseamna ca n-ar trebui predat in toate liceele din Romania", puncteaza seful GSP.

„Serialele din afara, chiar daca sint premiate, trebuie aduse numai dupa ce studiezi piata de aici, ca nu tot ce prinde afara prinde si la noi", opineaza, in schimb, Florin Calinescu.

Educativ in alt fel

Iulian Comanescu mizeaza pe functia educativa a postului public: „Ma refer la informatii utile pentru diferite paturi sociale. Emisiunile sponsorizate de foruri europene si programele gen «Telescoala» nu prea au potential. Trebuie mizat pe valoarea de utilitate a programelor transmise si pe latura lor estetica. Informatiile despre activitatea Angelei Merkel de pe ZDF nu sint educative, ci doar presa serioasa".

Florin Calinescu insista chiar ca TVR nu poate sa mearga pe pierdere decit daca face „educatie cetateneasca": „Sa faca o integrala Caragiale, seara de opera, de teatru, seara pentru tarani, pentru someri, pentru legislatie, integrare, care pot sa nu aiba audienta, dar sa nu se mai spuna in societatea romaneasca «n-am avut de unde sa stim». Nu te uiti, dar sa nu-mi zici ca nu ti-am spus".

Educatia poate fi facuta acum cu brio, crede reprezentantul PD din Comisia de mass-media si cultura, Petre Strachinaru, care saluta pierderea transmisiunilor sportive: „Aceste transmisiuni ocupau ore intregi. Ne era virit in ochi acelasi personaj, Gigi Becali, care ducea la o distorsionare a opiniei publice".

Seriale mari si audiente modeste in Romania In timp ce bugetul obisnuit al unei ore de serial a ajuns sa varieze la Hollywood intre doua si patru milioane de dolari, episodul-pilot din „Naufragiatii" a costat peste 12 milioane de dolari. „Anatomia lui Grey" ajunge la 1,5 milioane de dolari pe episod, actorii principali cistigind intre 125.000 si 200.000 de dolari. Nici publicitatea nu se lasa mai prejos in cazul celor doua productii ABC: 800.000 de dolari pe 30 de secunde in timpul serialului cu medici, la rate card, si 600.000 pentru izolatii de pe insula. Serialele amintite au obtinut in, medie, fiecare 2,5 puncte de rating la TVR 1. Asadar, doar 300.000 dintre telespectatorii romani se inghesuie sa vada productii de calitate. Sa fie un motiv rezonabil pentru a renunta la ele? (A.B.).