Concurenta pe locurile din Armata este chiar mai mare decit cea din unele facultati. Saptamina trecuta s-au tinut primele examene de dupa eliminarea stagiului militar obligatoriu.

La ora opt dimineata 44 de tineri au intrat la testul de inteligenta. Dupa 164 de intrebari, au mai ramas doar 26 de tineri in cursa. S-au dus la sala de gimnastica. In mai putin de doua minute un candidat trebuie sa plece de la start cu doua sarituri in lungime, urmate de aruncarea a patru mingi de marimi si greutati diferite (in interiorul unei porti de handbal), sa mearga pe o scindura mentinindu-si echilibrul la o distanta de 1,60 m fata de sol, sa faca opt tractiuni dupa care sa se rostogoleasca peste calul din sala, sa inainteze tiris trei metri avansind dupa aceea cu doua mingi de 5 kg fiecare, printre obstacole, dupa care sa termine proba in viteza. Alte patru victime. Cei 22 ramasi au mai alergat inca doi kilometri, proba de rezistenta, la finalul careia au primit prima incurajare: „Sinteti asteptati la interviu".

Aceasta a fost prima serie de voluntari care incearca sa intre in noua Armata. Au fost examinati vineri, la Centrul Zonal de Selectie si Orientare de la Breaza.

E nevoie de 15.000 de soldati

Peste 4.000 de tineri s-au inscris deja la Centru pentru a sustine testele pentru 1.378 de posturi de soldati sau gradati voluntari. Astfel de centre mai sint la Alba-Iulia si Cimpulung Moldovenesc. In total, sint asteptati peste 15.000 de tineri gata sa intre in Armata romana.

„Conceptul de baza al evaluarii este potentialul. Noi cintarim structura de personalitate a candidatilor intr-un mediu militar normal", a subliniat colonelul Tiberiu Buzdugan, seful Centrului. Insistind pe conceptul de „normalitate", el a sugerat ca traditionalele umilinte la care erau supusi novicii in uniforma au intrat deja in istorie.

Colonelul Buzdugan n-a spus daca probele sint grele sau usoare, insa a povestit cum au reactionat niste omologi din Belgia, veniti recent in vizita: „S-au vaitat. La ei probele sint lejere, pentru ca nu au concurenta".

„Colectia" primavara-toamna

La Centru se recruteaza doua contingente, unul de primavara (martie-aprilie) si unul de toamna (august-septembrie). Candidatul care a picat la una din probe este trimis acasa fara a mai participa la celelalte, urmind ca el sa se reinscrie anul urmator. Cel mai bun dintre cei examinati vineri a fost un tinar absolvent de facultate, ce a scos la proba de rezistenta un timp de 7 minute si 3 secunde, timpul pentru nota maxima fiind de 7 minute si 50 de secunde. „Timpul asta este foarte prost pentru mine. Am facut atletism si la distanta asta scoteam cam 5 minute. Daca m-ar vedea prietenii mei ar ride de mine", spune Lucian.

„Ca sa va dati seama de diferenta, va spun ca cel mai bun candidat dintre cei voluntari este egal cu cel mai slab candidat dintre cei care termina colegiul militar la noi", spune colonelul Buzdugan. Diferenta consta insa in faptul ca, spre deosebire de cei de la colegiu, voluntarii fac pregatirea individual pentru examinare.

Conditii si avantaje Tinerii care doresc sa devina soldati si gradati voluntari pot fi barbati sau femei cu virste intre 18 si 26 de ani, cu domiciliul in tara si sa fie absolventi ai invatamintului liceal, profesional sau superior, cel putin cu certificate de absolvire. „La angajare, soldatii voluntari vor semna un contract pentru o perioada determinata, care poate fi de pina la patru ani. Potrivit legii, tinerii vor beneficia de solda lunara, echipament, hrana, asistenta medicala si medicamente gratuite. Veniturile banesti lunare ale soldatului voluntar debutant se situeaza in jurul sumei de 1.000 de lei", spune comandantul Tiberiu Buzdugan.

Tinerii care vor fi declarati admisi vor urma o perioada de pregatire de 2-5 luni, dupa care vor semna primul contract de angajare.