Tariceanu pare decis sa ceara demisiile ministrilor Blaga si Macovei pentru ca nu au sustinut ordonanta aminarii euroalegerilor.

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a indreptat ieri-seara spre sedinta Aliantei hotarit sa ceara demisia ministrului Internelor, Vasile Blaga. La iesirea de la Comisia pentru afaceri europene, Tariceanu a recunoscut ca a cerut demisia lui Blaga in urma refuzului acestuia de a semna ordonanta de aminare a euroalegerilor si sustine ca termenul-limita pe care i l-a dat ministrului pentru a primi un raspuns a expirat duminica seara. „Cu domnul Blaga am convenit un lucru si anume ca el va discuta aceasta chestiune in cadrul structurilor partidului. Mi-a cerut un termen pina ieri-seara (duminica - n.r.). Voi avea o discutie cu el astazi si, in functie de continutul acestei discutii, voi anunta ce voi face ulterior", a declarat Tariceanu chiar inainte de a pleca spre sedinta Aliantei. „Nu se poate sa fii membru al Guvernului si sa ai pozitii contrare cu primul-ministru. Poti sa o faci, dar atunci trebuie sa ai libertate totala si sa nu mai faci parte din Executiv", a intarit Tariceanu, adaugind ca este posibil sa transeze problema „Blaga" chiar in sedinta Aliantei.

„Principiul solidaritatii si al onoarei"

La finalul sedintei conducerii PNL, vicepresedintele Crin Antonescu a recunoscut ca premierul a avut discutii „intre patru ochi" atit cu Monica Macovei, cit si cu Vasile Blaga pe care i-a acuzat ca nu au respectat principiul solidaritatii guvernamentale. „Premierul a discutat cu cei doi si asteapta din partea lor o hotarire conforma cu principiul solidaritatii si al onoarei", a conchis Antonescu.

Reamintim, surse convergente din PNL si PD au afirmat saptamina trecuta existenta unor negocieri in vederea unui schimb de ministere. Conform surselor citate, in cazul in care PNL nu va putea obtine de la Cotroceni investirea lui Cioroianu, ar fi dispus sa cedeze MAE si sa preia Justitia.

Retragerea sprijinului pentru Tariceanu

Presedintele PD, Emil Boc, a reiterat ieri avertismentul la adresa premierului Tariceanu cum ca nu va reusi sa scoata PD de la guvernare ministru cu ministru. Totodata, el a acuzat „atacurile concertate" la adresa ministrilor Vasile Blaga si Monica Macovei. Mai mult, liderii PD sustin ca daca liberalii vor continua atacurile la adresa ministrilor PD, se gindesc chiar la retragerea sprijinului politic pentru premierul Calin Popescu Tariceanu. „Daca aceste atacuri vor continua, PD isi rezerva dreptul sa ia in calcul retragerea sprijinului politic pentru premierul Tariceanu", sustine Boc, fara sa precizeze ce inseamna exact retragerea sprijinului si cum se va face.

Discutii cu Hrebenciuc Intilnirea liderilor PNL si PD de aseara se pare ca nu a reusit sa rezolve problema Blaga. La finalul acesteia, ministrul a refuzat sa faca orice fel de declaratii, la fel si ceilalti lideri democrati. Anterior intrevederii cu PD, Tariceanu si Bogdan Olteanu au avut ieri o discutie de aproape o jumatate de ora cu liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc.