Si americanii si irakienii resping razboiul
Conform celui mai recent sondaj de opinie, comandat de BBC, ABC News, ARD si USA Today, rezulta, insa, ca, azi, doar 18 la suta dintre irakieni au incredere in trupele Coalitiei multinationale, in timp ce 58 la suta de americani nu mai sustin razboiul declansat de Adminsitratia Bush. De altfel, Camera Reprezentantilor studiaza saptamana aceasta posibilitatea legislativa de a cere retragerea trupelor americane din Irak. Bilantul operatiunilor din Irak este unul extrem de dur, pentru toate partile implicate. Pe intreaga durata a conflictului, au fost ucisi 6.544 de militari sau membri ai fortelor de politie - peste 3200 de americani, 134 de britanici si 124, din alte contingente care au venit in sprijinul coalitiei. Minimum 63.000 de civili irakieni si-au pierdut viata, alte estimari ridicand insa numarul victimelor la mai multe sute de mii. Pe fondul crizei, aproximativ doua milioane de irakieni s-au mutat in tarile vecine, iar 1,7 milioane sunt deplasati in interiorul tarii, mare parte dintre acestia, in urma pierderii locuintelor. Peste 200 de cetateni straini si mii de irakieni au fost rapiti iar, in cel putin 60 de cazuri, rapitorii au anuntat executarea ostaticilor.
In prezent, 23 de tari au trupe in Irak, incluzand SUA si Marea Britanie. Mai multe state si-au retras deja contingentele din zona de criza, incepand din 2004. Danemarca si Polonia urmeaza sa isi retraga contingentele in 2007, iar alte tari isi vor reduce prezenta militara.
Bani deturnati
In ultimii patru ani, Pentagonul a alocat, in total, 290 de miliarde de dolari pentru operatiunea "Iraqi Freedom" (Eliberarea Irakului), urmand ca, in acest an, sa fie alocate sume medii lunare de 10,3 miliarde de dolari.
Noul Congres american intentioneaza sa reformeze sistemul de alocare a fondurilor destinate procesului de reconstructie a Irakului dupa ce s-a descoperit ca aproximativ 10 miliarde de dolari au fost deturnate sau prost gestionate, relateaza The Chrsitian Science Monitor. Camera Reprezentantilor a aprobat, la 15 martie, limitarea numarului de contracte alocate de Administratia Bush fara organizarea vreunei licitatii. De asemenea, o parte considerabila din banii alocati reconstructiei, a fost investita pentru piscina Academiei de Politie irakiene, din Zona Verde a Bagdadului si pentru achizitionarea a 20 de vehicule destinate transportului oficialilor care viziteaza tabara de antrenament a politistilor irakieni. Comisia Juridica din Senatul american va organiza, azi, o audiere in cadrul careia va incerca sa determine daca autoritatile americane depun eforturi suficiente pentru a impiedica deturnarea, si pe viitor, a fondurilor destinate procesului de reconstructie a Irakului. La Istanbul, a cincea reuniune internationala a donatorilor pentru Irak si-a inceput, ieri, lucrarile.
Peste 150 de ziaristi au pierit in Irak
Aproximativ 153 de jurnalisti si-au pierdut viata in Irak, in cei patru ani de la declansarea conflictului in regiune, afirma organizatia Réporters Sans Frontières, care a organizat, la finalul saptamanii trecute, la Paris, o manifestare dedicata acestora. "Irakul a devenit cea mai periculoasa tara pentru presa. 83% din cei 153 de jurnalisti si asistenti media care au murit acolo erau de nationalitate irakiana", noteaza organizatia, avertizand ca "rapirile in randul jurnalistilor sunt in crestere". "64 de jurnalisti au fost rapiti din martie 2003. 17 dintre ei au fost executati de rapitori. Nu exista insa nici o referire la soarta unui numar de 11 jurnalisti", sustine RSF. Anul trecut, trei jurnalisti romani au fost rapiti in Irak. Misiunea presei ramane insa importanta in Irak. Oroarea de la Abu Graib nu ar fi putut deveni publica fara aportul mass-media. (D.E.)