Casa Nationala de Pensii intentioneaza sa controleze mult mai atent iesirile anticipate la pensie si cele cauzate de invaliditate, prin modificarea legislatiei.

„O sa fie prinse niste conditii sporite de protectie impotriva iesirii nejustificate la pensie. Ma refer la pensiile de invaliditate, unde este nevoie de o atentie sporita si amenzi la medicii de medicina muncii, care dau prea usor aceste adeverinte. Sa descurajam putin iesirile anticipate la pensie, care se practica din ce in ce mai mult in Romania si care ii dezavantajeaza pe cei care muncesc pina in ultima zi", a declarat ieri Mihai Seitan, presedintele Casei de Pensii, citat de NewsIn.

El a spus ca, la ora actuala, in Romania sint 900.000 de pensionari cu invaliditate de gradele I, II sau III, iar statisticile intocmite de Casa Nationala de Pensii arata ca, din 3.000 de dosare de pensie in plata, 20% constituie pensii de invaliditate.

In ceea ce priveste pensionarile anticipate, numarul acestora creste anual. „Imputinarea pensionarilor anticipate si de invaliditate ne va aduce niste economii, pe care le putem adauga la valoarea punctului de pensie", a spus Mihai Seitan. (L.D.)