Israelienii vor dialog

Majoritatea israelienilor sint in favoarea unui dialog pentru pace cu intregul sau cu o parte din guvernul palestinian de uniune nationala, potrivit unui sondaj publicat de cotidianul "Yediot Aharonot". Aproximativ 39% dintre israelieni sint in favoarea initierii negocierilor pentru pace cu intregul cabinet palestinian de uniune nationala, din care fac parte atit membri Hamas, considerata drept o miscare terorista la Tel Aviv, cit si Fatah. Doar 17% prefera lansarea discutiilor numai cu reprezentantii Fatah, partidul considerat moderat, condus de presedintele autoritatii palestiniene Mahmud Abbas. Aproape jumatate dintre persoanele chestionate (40%) sint impotriva oricaror discutii cu noul guvern palestinian condus de premierul ales Ismail Haniyeh, membru Hamas. Noul cabinet palestinian de uniune a depus juramintul saptamina trecuta, dupa ce a fost investit de Consiliul Legislativ Palestinian. SUA au anuntat deja ca vor discuta doar cu oficialii palestinieni care nu sint membri Hamas. (Carmen Gavrila)

Rusii vind centrale

O delegatie a consortiului rus Atomstroyexport se afla la Rabat unde incearca sa convinga autoritatile sa construiasca in Maroc o centrala nucleara, de tipul celei pe care o finalizeaza in Iran. Negocierile cu marocanii fac parte dintr-un plan al companiei rusesti de a construi centrale nucleare in tot nordul Africii. (C.G.)

SUA dezgheata bani

Washingtonul si Phenianul au ajuns la un acord pentru deblocarea fondurilor nord-coreene inghetate de SUA. In toamna anului 2005, in urma acuzatiilor americane de spalare de bani in favoarea Phenianului, autoritatile din Macao au inghetat fonduri nord-coreene de 25 de milioane de dolari aflati la Banco Delta Asia. Una dintre conditiile impuse de Coreea de Nord pentru denuclearizare a fost deblocarea acestor fonduri pe care a promis sa le foloseasca pentru a ameliora nivelul de trai al nord-coreenilor. (C.G.)