Desi palatele de la Varsovia sint „ingemanate", Polonia nu ofera decit o lectie despre cum se rateaza mari proiecte politice.

Cu citeva zile in urma, guvernul polonez a inflamat spiritele tolerantei Uniunii Europene, propunind o lege care interzice „propaganda homosexuala" in scoli. Profesorii care „propaga cultura homosexuala" vor fi concediati, chiar si cei care nu fac decit sa urmeze obisnuitul demers pedagogic al tolerantei si al educatiei sexuale.

Legea homofoba a educatiei nu este decit cireasa de pe tortul haoticei politici poloneze. Polonia vrea sa semene tot mai mult cu o cetate sub asediu, a carei scapare nu poate fi decit „dinastia" Kaczynski. Inamicii sint fostii comunisti si ofiterii politiei politice, aliati cu membrii Solidaritatii intr-un asa-zis „pact" comunist. Urmeaza apoi inamicii istorici, Rusia si Germania, prinsi de cei doi gemeni in timp ce complotau pentru construirea unui gazoduct pe sub Marea Baltica, fara a invita si Varsovia la masa bogatilor.

Fratii Kaczynski cistiga capital electoral luptind cu acesti dusmani dezgropati din dosare sau din trecutul istoric. Au blocat semnarea unui acord energetic capital intre UE si Rusia, au inceput o lustratie ce aduce aminte de „noaptea cutitelor lungi" si au imbracat haina euroscepticismului. Recent, Comisia Europeana a declarat ca regreta aplicarea noii legi a lustratiei, care ameninta aproape un milion de bugetari cu concedierea, in cazul in care nu-si vor depune declaratii privind raporturile ce le-au avut cu fosta politie politica. UE a subliniat ca nu poate interveni. Nu exista o directiva impotriva discriminarii politice. A fost insa o declaratie suficienta pentru a taia aripile celor ce inca mai doresc o lustratie in Europa de Est.

Alta este insa reactia europeana fata de discriminarea sexuala si de xenofobie. Promotorii acestora sint repede luati in vizor. Initiatorul noii legi a educatiei este vicepremierul si ministrul educatiei, Roman Giertych, care s-a „remarcat" la ultimul consiliu al ministrilor educatiei prin aceeasi viziune homofoba si sustinerea unei legislatii dure a avorturilor. Ministrul are si o ascendenta pe masura. Tatal sau, Maciej Giertych, este primul europarlamentar care a primit o sanctiune „pentru violarea extrem de grava" a principiilor Parlamentului European, dupa ce a publicat, pe bani europeni, o brosura xenofoba. O lectie poloneza despre cum nu ar trebui alesi parlamentarii europeni. Guvernul polonez, actionind in virtutea unui anticomunism naiv, nu face insa decit sa discrediteze orice potentiala initiativa est-europeana de aplicare a lustratiei. Va fi usor pentru fostii comunisti romani, ungari, cehi sau slovaci sa invoce in beneficiul lor indignarea UE fata de lustratia poloneza. Nu se vor da in laturi nici sa arate cine sint promotorii unei asemenea legi: homofobii, xenofobii si euroscepticii guvernului Kaczynski. Daca lupta palatelor din Romania nu provoaca decit ridicari de sprinceana la Bruxelles, unda de soc a scandalurilor dintr-un stat de importanta Poloniei poate cutremura intreaga Uniune.