Cetatenii asociaza UE in primul rind cu birocratia si piata comuna, obiectivul european al pacii pe continent plasindu-se pe ultimele locuri in constiinta lor.Pentru europeni, fostul cancelar
Kohl intruchipeaza spiritul UE O data cu apropierea sarbatoririi a 50 de ani de Uniune Europeana, la 25 martie, europenii se intreaba ce inseamna aceasta organizatie pentru ei. Rezultatele sondajelor nu sint insa dintre cele mai imbucuratoare: 44% dintre respondentii unui sondaj efectuat de „Financial Times" si Institutul Harris considera ca viata a devenit mai proasta dupa ce <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />tara lor a intrat in UE. Este adevarat ca sondajul a fost efectuat in cele mai mari cinci tari ale Uniunii, care sustin practic financiar efortul european: Marea Britanie, Franta, Germania, Spania si Italia. Cu toate acestea, odata intrati in Uniune, cetatenii nu mai vor sa o paraseasca: doar 22% considera ca tara lor ar fi favorizata de parasirea UE, in timp ce 40% considera ca ar duce-o mai prost in cazul ruperii de Uniiunea Europeana.

Birocratie

Cu toate ca poate cea mai mare realizare a UE este mentinerea pacii pe vechiul continent dupa al Doilea Razboi Mondial, cetatenii asociaza imaginea Uniunii cu birocratia: 38% dintre britanicii intrebati care este primul lucru care le vine in minte cind se gindesc la UE au raspuns ca e vorba de birocratie, ca si 33% dintre germani. Pentru respondentii celor doua tari, Piata Comuna reprezinta de-abia a doua caracteristica a Uniunii. Pacea este mentionata drept un atribut al organizatiei europene doar in Franta (15%) si Germania (9%).

Ecologie europeana

Se pare ca liderii UE au fost in consonanta cu dorintele populatiei atunci cind au impus obiective ecologiste la summitul de primavara: 72% dintre respondenti considera ca UE ar trebui sa faca mai mult in domeniul mediului inconjurator. Alte prioritati europene, din punctul de vedere al populatiei, ar fi domeniul energiei (pentru 69% din populatie), lupta impotriva criminalitatii (67%) si securitatea (64%). Desi considera securitatea unul dintre domeniile in care UE ar trebui sa se implice mai mult, doar 38% dintre europeni sustin ideea unei armate a UE, fata de 39% care se opun unei astfel de idei. Cea mai influenta tara europeana la nivel mondial este considerata Marea Britanie, de catre 41% dintre cetateni.

Kohl, omul UE Helmut Kohl, fostul cancelar german, este persoana cea mai asociata cu dezvoltarea UE, arata sondajul FT/Harris. Imaginea lui Kohl este asociata cu unificarea Germaniei si cu adoptarea euro, deci predominant cu elemente pozitive, chiar daca ultimii sai ani au fost patati de scandaluri legate de finantari ilegale. Kohl i-a devansat pe François Mitterrand si Margaret Thatcher in mentalul colectiv european. Fostul cancelar a fost ales de peste 16% dintre respondenti drept figura reprezentativa a UE.