Avand ca tinta atragerea publicului tanar, editia din acest an a EuropaFest (fostul Festival Jeunesses Musicales) - motto: "Festivalul ofera! Tu alegi" - imbina ritmuri de blues, jazz, pop, clasic cu accent pe interpretarea live. Agenda festivalului insumeaza: concertul de celebrare a Zilei Europei, recitaluri de blues, jazz & pop, Bucharest International Jazz Competition, Jam sessions / Workshopuri, Caffè Festival Ibis si Gala Laureatilor.
Noutatea acestui an consta in largirea ariei conceptuale a festivalului prin organizarea primului concurs international de jazz (8-12 mai), o manifestare singulara in peisajul jazz-ului profesionist din Romania, dar si din sud-estul Europei. Bucharest International Jazz Competition (afis realizat de graficienii de la www.atelieruldegrafica.ro) se adreseaza trupelor si vocalistilor cu varsta pana la 32 de ani, pentru aceasta sectiune a EuropaFest inscriindu-se peste 30 de trupe din 28 de tari. Vor juriza specialisti si muzicieni de jazz din intreaga lume, printre care se numara si Larry Franco (Italia), Eldad Tarmu (SUA), Istvan Regos (Ungaria) si Johnny Botta (Romania). Competitia va fi dublata de jamsessions si ateliere sub indrumarea unor specialisti internationali de la Travelling School of Jazz.
"Pretuim initiativa aceasta, atat din punct de vedere muzical, dar mai ales al exemplului pe care il ofera ea societatii romanesti", a declarat Principele Radu, punctand si valentele educationale si economice pe care le are un asemenea eveniment, Altetele Lor Principesa Margareta si Principele Radu patronand pentru a treia oara festivalul organizat de Luigi Gageos. In calitate de principal organizator, Gageos a mentionat, la intalnirea de ieri cu mass-media, ca intentioneaza "sa urmeze exemplul statelor occidentale unde evenimentele de acest gen nu se rezuma la salile de concerte, existand o tendinta de folosire a unor spatii neconventionale". Pierre Poupard, presedinte UNICEF Romania, partener pentru a-l cincilea an consecutiv al acestui eveniment, a subliniat ca prin intermediul EuropaFest, "copii din intreaga lume vor avea oportunitatea de a se intalni si de a depasi diferentele dintre ei folosind un limbaj comun, muzical".
Concertul international de vioara a inregistrat, de asemenea, un numar record de inscrieri fata de competitiile similare din tara, fiind vorba, pana in prezent, de 70 de aplicatii din 37 de tari. Laureatii vor fi desemnati de catre un juriu format din Eduard Schmieder (SUA), He Xian (China), Remus Azoitei (Marea Britanie), Constantin Serban (Franta) si Gabriel Croitoru (Romania).
Un loc special de intalnire va fi "Caffe Festival" constituit intr-un spatiu de dialog, concerte live, dezbateri si specialitati culinare.
EuropaFest va incepe pe 7 mai cu un concert dedicat sarbatorii Zilei Europei, si se va incheia cu Gala Laureatilor, un show multimedia inedit. Elevii, studentii si pensionarii vor avea acces liber, iar biletele si abonamentele vor fi puse in vanzare dupa 2 mai. (L.D.)