In cazul Parcului Natural Gradistea Muncelului Cioclovina (PNGM - C) situatia este si mai speciala. Parcul natural a fost creat in special pentru conservarea unor vestigii istorice, dar acest lucru nu scuteste populatia din zona sa solicite avize de la Administratia parcului, ajungand pana la Comisia Monumentelor Naturii, pentru toate activitatile din zona, de la pasunat, la turism si investitii de orice natura. Birocratia instituita pentru obtinerea tuturor avizelor necesare desfasurarii oricaror activitati a dus la intarzierea si chiar la stoparea dezvoltarii zonei, cu impact important asupra populatiei locale.
Recent, s-a pus problema realizarii unor microhidrocentrale pe raul Strei din Parcul Cioclovina, energia hidro fiind considerata de tip ecologic. Administratia parcului a respins intr-o prima faza proiectul, acesta fiind revizuit substantial, in vederea respectarii tuturor factorilor de mediu.
Pe langa aceasta, populatia locala va fi lipsita de un numar destul de important de locuri de munca, prin nerealizarea proiectului investitional. (L.I.)