Partidele parlamentare au decis sa mearga cu artileria grea la consultarile de astazi de la Cotroceni. Tariceanu si Geoana nu vor lipsi.Primii vor intra la consultari cei de la PSD, care sint hotariti sa respinga ideea unui guvern de uniune nationala sau a unui cabinet format din tehnocrati. Exista insa si alte variante pe care le iau in calcul social democratii. „Daca Traian Basescu va propune PSD sa-si asume functia de premier, presedintele Geoana va convoca de urgenta Biroul Permanent National si Comitetul National de Conducere." Aceasta este pozitia oficiala a PSD, exprimata ieri de vicepresedintele Liviu Dragnea. Liderii pesedisti s-au adunat ieri in Kiseleff cu scopul de a decide ce-o sa faca astazi la Cotroceni. Dupa patru ore de discutii, a fost aleasa solutia cea mai simpla: „Vom merge si vom asculta ce are sa ne spuna presedintele". „Alegerile anticipate ramin ultima solutie politica de acceptat", a mai spus vicepresedintele PSD. Delegatia PSD va fi condusa de Mircea Geoana.

Tariceanu conduce delegatia PNL

Surprize mari ieri la sedinta BPN al PNL. Tariceanu va conduce delegatia partidului la consultarile de la Cotroceni. Din delegatia liberala vor mai face parte Teodor Melescanu si Crin Antonescu. Acesta din urma a afirmat ieri ca seful statului nu are atributii constitutionale sa propuna o alta formula de guvernare sau un alt premier, cita vreme postul de premier nu este vacant. De asemenea, viceliderul liberal a mentionat ca s-a luat decizia participarii la consultari, „din respect constitutional pentru institutia Presedintiei", dar a precizat ca nu crede ca delegatia PNL va sta toate cele 45 de minute afectate intilnirii Basescu-PNL.

Membrii Biroului Politic Central al PNL au decis ieri ca premierul Tariceanu sa fie cel care sa caute formule de guvernare, dar avind la baza actualul program. Crin Antonescu a mentionat ca restructurarea Executivului „nu reprezinta o prioritate" si a negat vreo intelegere cu PSD.

PD dezgroapa anticipatele

Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri ca propunerea cu care partidul pe care il conduce va merge astazi la Cotroceni este organizarea alegerilor anticipate. „Alegerile anticipate sint singura solutie de a iesi din actuala criza politica. Este singura modalitate prin care se va limpezi situatia politica actuala", crede Boc. Tariceanu respinge categoric aceasta idee: „Varianta cu alegerile anticipate este deja o solutie pe care eu am obosit sa o aud. Reprezinta singura idee politica pe care PD-ul a avut-o din ianuarie 2005 pina in prezent. Alta idee de politica majora nu a avut".