DA, raspund neoconservatorii americani, crestin-democratii romani si europeni, politologii care scriu in Journal of Democracy sau activeaza in fundatia bipartizana National Endowment for Democracy. Filosofia democratiei ca valoare universala sta la b
DA, raspund neoconservatorii americani, crestin-democratii romani si europeni, politologii care scriu in Journal of Democracy sau activeaza in fundatia bipartizana National Endowment for Democracy. Filosofia democratiei ca valoare universala sta la baza interventiei americane in Afganistan si Irak, a experimentului de constructie institutionala a democratiei. Se presupune ca de acolo va porni procesul de democratizare a Orientului Mijlociu. Daca reuseste, inseamna ca procesul poate fi extins in Rusia, China, Africa, Asia de Sud-Est si Asia Centrala. NU, raspund fascistii si neofascistii, comunistii si neocomunistii, fundamentalistii islamici si antiamericanii "cu spume la gura" din lumea intreaga. NU STIM (sau NU STIM INCA), raspund ganditori precum Huntington (din The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order) sau Fukuyama (cel din celebra polemica cu Krauthammer si din ultima sa carte, After the Neocons), care ridica serioase semne de intrebare cu privire la teza universalitatii democratiei, pe care nu o resping insa radical.
Marxistii credeau in teza ireversibilitatii istoriei, in determinismul economic care conduce obligatoriu catre comunismul universal. Prabusirea regimurilor comuniste de tip sovietiv sau leninist (inclusiv cel din Romania) a dovedit ca nu exista ireversibilitate in istorie. In alta carte celebra si mult mai argumentata decat cea mentionata, Huntington vorbeste de "fluxurile" si "refluxurile" democratiei. Stafia comunismului bantuie din nou prin America Latina (Hugo Chavez in Venezuela, Daniel Ortega in Nicaragua, dar si prin alte tari), Asia (vezi atacurile guerilelor maoiste din India, recent, dar mai ales in Nepal) si Europa (chiar si in Romania prolifereaza grupurile extremei stangi, cum ar fi grupul secret si conspirativ "Che Guevara"). Occidentalii sperau ca o sa dispara la un moment dat comunismul si din China, Vietnam, Cuba, Coreea de Nord, dar iata ca samanta rea nu piere. Dimpotriva, iar se extinde.
In spiritul machiavelismului geopolitic, le dau un sfat americanilor, ca numai ei au fost in stare sa doboare pana acum comunismul: nu luptati in acelasi timp cu doua totalitarisme! Ca si "1984" al lui Orwell, ar fi tragic daca s-ar uni totalitarismul comunist renascut cu totalitarismul islamo-fascist, ca sa doboare democratiile liberale occidentale. Daca fascistii islamici si comunistii internationalisti se unesc, va fi un dezastru. Prin urmare, democratiile liberale occidentale trebuie sa se alieze cu comunistii ca sa-i invinga pe noii nazisti. Asa cum s-a intamplat si in al doilea razboi mondial, cand USA & UK s-au aliat cu URSS ca sa infranga Germania nazista a lui Hitler. Chiar si cu pretul unor noi pierderi teritoriale din lumea libera, merita sacrificiul temporar, ca sa salvati restul planetei! Dupa aceea, porniti Noul Razboi Rece si mai doborati inca o data comunismul!
Ma opresc aici cu argumentarea, dar voi continua in cartea la care lucram cand m-am decis sa intru in politica. Si pentru ca s-au amanat euroalegerile, poate reusesc s-o termin. Am mentionat toate acestea pentru motivul ca trebuie sa iesim din mocirla politicii romanesti si autarhie, altminteri nu vom intelege ca exista pe lume lucruri infinit mai importante decat penibilele razboaie Basescu-Tariceanu, PNL-PD, PSD impotriva democratiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.