Declaratiile contradictorii ale ministrului Blaga arata ca Bucurestiul n-are nici urma de coerenta in politica fata de Chisinau.

Imediat ce ajunge presedinte, Basescu se duce cu naframa-n bat la omologul Voronin, ii cere prietenia si primeste-n schimb citeva mii de sticle cu vin moldovenesc, proaspat declarat posirca non grata la Moscova. Pupat Piata Independentii! De atunci, Basescu se da peste cap sa faca bine cu de-a sila Moldovei, sa o traga in UE si ii primeste cu bratele deschise pe fratii de peste Prut. Base anunta ca avem un deficit de mina de lucru de 200.000 de muncitori, care ar putea fi acoperit de moldoveni; Bucurestiul se straduieste sa faciliteze eliberarea vizelor pentru acestia si sa simplifice procedura de acordare a cetateniei romane. In replica, amicul Voronin fuge cu pira de la Krem-lin pina la Bruxelles sa se plinga de imixtiunea Romaniei in trebile lui.

Netulburat, Basescu isi continua tandreturile fata de Chisinau. Moldovenii se duc la Sofia sa ceara sprijin pentru integrare in UE. Basescu se duce sa faca bai de multime la Chisinau. Voronin acuza abuzuri impotriva „minoritatii moldovenesti din Romania". Basescu intoarce si celalalt obraz. MAE moldovean intii ne da acordul sa deschidem consulate la Cahul si Balti, apoi isi ia acordul inapoi. Autoritatile romane „nu raspund la provocari", deci ramin mute.

„Domne, omul macar e coerent si-o tine langa ca sintem frati si e musai sa ne intilnim in UE", te gindesti. Orice ar face comunistul de Voronin, Base nu se lasa si lupta pentru eliberarea tarii de sub jugul rusesc. La fel si ministrii presedintelui. Vasile Blaga declara, acum o saptamina, ca trebuie relaxata procedura de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni. Monica Macovei lucreaza la un proiect in acest sens.

Cind colo insa, iata ca simbata Blaga o da cotita. Intii spune ca e bine sa aducem imigranti moldoveni. Apoi admite ca, de fapt, 90% dintre cei care cer cetatenie vor trece doar prin Romania, pentru a pleca mai departe, la munca in UE. Imediat, adauga ca, de fapt, mai bine nu le dam cetatenie, ca depopulam Moldova. Surse de la Cotroceni ne confirma ca Base s-a prins brusc ca nu-i a buna sa dea navala fratii peste noi.

In mod total nerealist, Blaga si Basescu par sa isi imagineze ca moldovenii se vor sfii sa plece in UE fara cetatenie, desi se stie foarte bine ca mai multi romani au plecat in Spania si in Italia, legal sau ilegal, inainte de aderare, decit dupa, iar moldovenii, cu viza de Romania in mina, urmeaza aceeasi logica, impusa de saracie. Depopularea Republicii Moldova nu poate fi impiedicata de Vasile Blaga sau de procedura de acordare a cetateniei - atit timp cit le vor lipsi mijloacele de existenta, moldovenii vor gasi intr-un fel sau altul drumul spre UE. In schimb, politica bilbiita si contradictorie a Bucurestiului fata de Chisinau dezminte asteptarile optimiste - habar n-avem de fapt ce vrem de la Moldova; iar „eroismul" lui Base nu reprezinta o politica, ci doar simpla prostie.