Politia italiana a intervenit pentru a salva un homar de la o moarte anuntata in fata spectatorilor unui teatru din Milano. Autorul crimei: un macelar devenit dramaturg.

Premiera italiana a piesei de avangarda „Omoara pentru a minca" a fost intrerupta de trei politisti imbracati in civil, care l-au salvat pe unul dintre personaje - un homar - care urma sa fie omorit si apoi mincat de actori. „Noi avem o lege care interzice experimentele inutile efectuate pe animale si expunerea publicului la asemenea experimente", a justificat Gianluca Comazzi, consilier juridic pentru drepturile animalelor.

Scenariu de „groaza"

Scenariul piesei includea atirnarea crustaceului deasupra unui microfon, care urma sa-i redea sunetele agoniei, in timp ce era lovit cu o maciuca. La finalul reprezentatiei, actorii trebuiau sa manince cite o bucata din cel care a fost partenerul lor de scena pentru o seara. In acelasi timp, urmau sa fie aratate si imagini video ale mortii crustaceului, mai greu de zarit de catre spectatori. Conducerea teatrului a protestat fata de spectacolul ce urma sa aiba loc si a anuntat politia.

Apel catre ipocriti

Cu totul alta parea a fi opinia autorului piesei, argentinianul Rodrigo Garcia, devenit „dramaturg", dupa o anterioara cariera de macelar. El a incercat sa explice ca ar fi timpul ca oamenii sa-si asume nu numai placerea gustului, ci si moartea animalelor pe care le ucid pentru a se hrani. „Iti trebuie multa imaginatie pentru a simti teama de moarte atunci cind deschizi o conserva de chiftele cu mazare, iar eu nu am aceasta imaginatie", a aratat autorul, incercind sa argumenteze demersul sau artistic. „Interdictia a fost legiferata si aplicata de judecatori purtind pantofi din piele si genti din piele si de politisti purtind camasi cusute de copiii saraci din Asia", a protestat Garcia, in conferinta de presa de dupa anularea spectacolului. Imediat dupa incident, autorul a plecat spre Madrid, pentru a se alatura trupei sale de teatru, sugestiv numita „Macelaria Teatrului".