Europa este continentul unde consumul de alcool raportat la numarul de persoane este cel mai mare din lume, se arata in raportul "Atitudinea fata de alcool" realizat in octombrie - noiembrie 2006, la nivelul Uniunii Europene.
Prin realizarea acestui studiu s-a dorit sa se obtina o imagine asupra obiceiurilor cetatenilor europeni in ceea ce priveste consumul de alcool si atitudinea lor fata de masurile de limitare a consumului de bauturi alcoolice. Pe langa povara bolilor generate de consumul de alcool mai sunt si consecintele negative la nivel social: violenta, huliganismul, crimele, problemele familiale, probleme la locul de munca etc. De aceea se considera ca este nevoie de o politica de actiune impotriva consumului de alcool la nivelul fiecarei tari, dar si la nivel European. Studiul a fost realizat in 25 de state membre UE, Romania si Bulgaria, Croatia si Comunitatea Turca din Cipru. Prima concluzie este ca 75% dintre cetatenii UE au declarat ca au consumat bauturi alcoolice in ultimele 12 luni. Numarul consumatorilor de alcool variaza intre 60% (Italia) si 93% in Danemarca. In ceea ce priveste Romania, 67% din repondenti au afirmat ca au consumat bauturi alcoolice in ultimele 12 luni. De asemenea, specialistii "au descoperit" ca sunt mai multi barbati (84%) decat femei (68%) care au afirmat ca au consumat alcool in ultimul an. O proportie foarte mare dintre persoanele care au studii superioare (84%) si dintre manageri (88%) au afirmat ca au consumat alcool in ultimul an.
De asemenea, o analiza pe tari, releva faptul ca cetatenii din 14 (din 25 de state membre UE) au spus ca au baut alcool o data pe saptamana in ultimele 30 de zile. Un procent de 9% dintre romani au afirmat ca beau zilnic si tot atatia au spus ca beau de 4-5 ori pe saptamana. O data pe saptamana beau 31% dintre romani, iar o data pe luna consuma bauturi alcoolice 11% dintre romani.