Informatiile negative privind economia americana au provocat o cadere a cotatiilor dolarului, cu efecte si asupra raportului leu/dolar. Moneda ameri-cana a atins vineri minimumul ultimilor sase ani in raport cu leul romanesc.

Paritatea de 2,5227 unitati se apropie foarte mult de referinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei in 22 noiembrie 2000 (2,5190 lei/dolar). Scaderea dolarului vine pe fondul unor informatii negative privind increderea consumatorilor in economia americana. Raportul euro/dolar a depasit astfel pragul de 1,33 unitati pe pietele internationale si a urcat la maximumul ultimelor patru luni, atingind un virf de 1,3320 unitati in cursul zilei. Moneda nationala s-a apreciat si fata de euro, insa cu numai 0,5 bani.

Totusi, leul a inceput sedinta de vineri in scadere, raportul urcind, in primele ore de tranzactionare, pina la un maxim de 3,3670 lei/euro, ca urmare a evolutiei negative a monedelor din pietele emergente. Revenirea s-a produs in ultima parte a sedintei, dupa anuntarea datelor privind economia americana.

BNR a comunicat pentru vineri un curs de referinta de 3,3639 lei/euro, cu 0,83 bani sub raportul de joi si cea mai redusa cotatie, incepind cu 3 ianuarie 2007. (S.B.)