Initiativa deputatului independent de Cluj Mircia Giurgiu de a interzice promovarea produselor de tip fast-food in unitatile de invatamint a fost dezbatuta, la Cluj, de specialisti nutritionisti din mai multe orase ale tarii, transmite corespodentul NewsIn.

Deputatul doreste initierea unui proiect de lege dupa ce sute de parinti din Cluj-Napoca au protestat fata de unele companii care isi prezinta produsele chiar in timpul orelor.

Profesorul Mariana Graur, presedintele Societatii Romane de Nutritie, Boli Metabolice si Diabet si prodecan al Facultatii de Medicina din Iasi, a precizat ca obezitatea este primul efect al consumului de produse de tip fast-food, ca mai apoi sa se poata ajunge chiar la carente nutritionale.

„Nu este vorba de un aliment nesanatos, nu ele insele sint nocive daca le-am consuma o data pe luna, dar puse intr-un chiosc de scoala inseamna ca ele sint consumate zilnic si de aici pot rezulta dezechilibre nutritionale si degradarea starii de sanatate", a afirmat Graur.

La rindul sau, profesorul Nicolae Hincu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, considera ca in chioscurile amplasate in scoli ar trebui comercializate produse gen apa minerala, fructe si iaurt si elevii sa vina cu sandvisuri de acasa.

Proiectul de lege va fi finalizat vineri, dupa care va fi depus la Parlament. (N.I.)