La consultarile de miine, Basescu va cere PSD, PNL si PC sa-si oficializeze alianta reala cu PNL.

In razboiul Palatelor, rolul PSD a devenit crucial. Social democratii nu mai asista la el, ci incearca sa-l arbitreze. „Vom vedea daca avem sau nu nevoie de Traian Basescu in rezolvarea crizei, vom vedea daca avem sau nu nevoie de Calin Popescu Tariceanu", spune Mircea Geoana. Un alt lider PSD, Dan Nica, a plusat miza amenintind chiar cu anticipate. „Daca primul-ministru nu va veni in Parlament cu un guvern restructurat, PSD va deveni adeptul alegerilor anticipate." La consultarile de miine se asteapta, dupa cum ne-au declarat surse din Administratia Prezidentiala, ca seful statului sa le ceara liderilor PSD, PNL si PC sa recunoasca fatis si sa-si asume politic alianta parlamentara pe care acum o neaga prin mass-media. Presedintele are in vedere ca activitatea de legiferare sa nu mai aiba sincope din cauza faptului ca PNL nu-si asuma noua alianta cu PSD si cu PC. Traian Basescu va dori sa vada si in ce masura PSD si PC vor sustine in Parlament, dar fara sa intre in Guvern, un executiv monocolor, al PNL. Conform surselor indicate, seful statului le va spune liderilor partidelor parlamentare ca este gata sa accepte un asemenea guvern monocolor cu o sustinere parlamentara alta decit cea la care sa fie parte si PD, conditia de baza fiind aceeasi: asumarea publica a noii majoritati. Sursele mentionate ne-au declarat ca, deja, PSD ia in serios varianta sustinerii PNL in Parlament, dar fara sa intre in Guvern alaturi de penelisti, la consultarile de miine, delegatia pesedista urmind sa fie condusa de Mircea Geoana insusi. Mingea din curtea lui Geoana

„Vom vedea daca avem sau nu nevoie de Traian Basescu in rezolvarea crizei, vom vedea daca avem sau nu nevoie de Calin Popescu Tariceanu", a declarat simbata Mircea Geoana. Pesedistii se tin tare pe pozitii. Prin vocea lui Geoana, ei au infirmat deja ipotezele aparute in presa referitoare la ceea ce se va intimpla miine la consultarile de la Cotroceni. Mircea Geoana a respins, la Realitatea TV, ideea unui guvern de uniune nationala, subliniind ca PSD are alte optiuni, „mult mai realiste" - un executiv monocolor liberal, spunind ca solutia sta in miinile Parlamentului, nu ale presedintelui. „Decizia este la Parlament, nu la Cotroceni", a subliniat liderul PSD. Totodata, el a remarcat ca un guvern monocolor PNL este varianta care i-ar permite premierului „o relatie directa cu Parlamentul, fara Traian Basescu", a conchis el. Ieri, un alt lider PSD, Dan Nica, a transmis un nou mesaj celor de la putere: „Daca primul-ministru nu va veni in Parlament cu un guvern restructurat, PSD va explora si celelalte variante, inclusiv sintem adeptii unor alegeri anticipate", a spus Nica, avertizind ca termenul este de o saptamina. PSD se va intruni in aceasta dimineata si va dezbate mandatul cu care echipa de lideri va merge la consultarile de a doua zi.

PNL: cadem in Parlament, ne retragem

Liberalii decid astazi ce vor face la Cotroceni. In partid sint doua curente: unul pro eliminarii PD si formarii unui guvern monocolor si altul, moderat, care crede ca actuala Coalitie trebuie sa existe in continuare, sau un guvern de uniune nationala, in ultima instanta. Ambele „factiuni" considera ca, in situatia in care viitorul guvern nu trece de Parlament, atunci PNL trebuie sa se retraga in opozitie. Bogdan Olteanu a afirmat ca „probabil Tariceanu nu va merge la Cotroceni" si a mentionat ca ar avea informatii ca seful statului ar intentiona sa-l propuna pe Geoana premier. „Are acest drept, dar numai in cazul in care postul de premier este vacant", a conchis Olteanu.