Presedintele Adunarii Nationale a Republicii Islamice Afganistan, Yunus Qanoni (foto), s-a aflat pentru doua zile la Bruxelles in fruntea unei delegatii de sapte parlamentari afgani, presedinti sau membri ai unor comitete parlamentare printre care
Presedintele Adunarii Nationale a Republicii Islamice Afganistan, Yunus Qanoni (foto), s-a aflat pentru doua zile la Bruxelles in fruntea unei delegatii de sapte parlamentari afgani, presedinti sau membri ai unor comitete parlamentare printre care cele pentru aparare si integritate teritoriala, afaceri interne, economie nationala, probleme internationale si educatie, insotiti de reprezentantul civil al NATO in Afganistan, ambasadorul Dan Everts. A avut intalniri cu Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, si cu generalul John Craddock, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa. O vizita care precede ceea ce se anunta a fi o primavara fierbinte in Afganistan, marcata, pe de o parte, de o anuntata ofensiva majora a fortelor talibane si, pe de alta parte, de o operatiune de mari proportii a trupelor NATO in incercarea de a ocupa pozitii cheie in zona de sud. Prezentam, in continuare, interviul acordat, in exclusivitate ziarului ZIUA de presedintele Adunarii Nationale afgane.
Dincolo de discutia purtata in termeni diplomatici, cat de mult va temeti de ceea ce se anunta a fi ca cea mai mare operatiune a talibanilor, ofensiva de primavara? Este vorba despre o primejdie reala care sa ameninte stabilitatea situatiei generale din Afganistan si pe cea a Guvernului?
In Afganistan, noi stim dintr-o lunga experienta ca, ori de cate ori se apropie primavara si inceteaza sezonul rece, imediat cum timpul incepe sa se incalzeasca, creste imediat si nivelul operatiunilor trupelor insurgente. Dar asta nu inseamna ca acest tip de operatiuni, inclusiv cea care se anunta pentru primavara aceasta, pot reprezenta o amenintare serioasa sau o sursa majora de preocupare pentru populatie sau pentru Guvern. Dar, in acelasi timp, acest anunt privind ofensiva de primavara se constituie intr-un semnal adresat guvernului care ar trebui sa se mobilizeze si sa organizeze pregatirile necesare. Sunt foarte multumit ca va pot spune ca fortele NATO aflate in teren sunt foarte bine pregatite pentru a face fata acestei anuntate ofensive de primavara.
Dar, daca asa stau lucrurile si totul pare sa fie sub control, de ce NATO cere statelor membre, in continuare, sa se angajeze in favoarea trimiterii de noi si noi trupe?
Cred ca cererea pe care o adreseaza NATO tarilor membre raspunde unei realitati din teren. Este extrem de necesar sa existe mai multe trupe din doua motive. In primul rand, structura geografica cu totul speciala din Afganistan si, in al doilea rand, tipul foarte special de tactici folosite de talibani. Dar, in primul rand, pentru a se putea acoperi si controla in mod eficient toata varietatea geografica a Afganistanului, este evident ca trebuie sa avem mai multe trupe. Aceasta in conditiile in care vedem ca armata nationala afgana nu este inca in stare sa stea singura pe picioarele ei si sa preia toate responsabilitatile, asa cum ar fi normal si firesc. Nu avem inca toate capacitatile necesare, fie ca vorbim despre numarul de soldati, fie despre echipamentele militare.
In acest caz, credeti ca numai aspectul cantitativ este important, sau trebuie sa vorbim si despre nivelul de pregatire al armatei tarii dvs.? Se pune problema modului in care soldatii afgani, dar si trupele NATO, sunt pregatiti sa faca fata razboiului de gherila purtat de talibani, si nu unui razboi de tip clasic...
Nu incape nici un fel de indoiala ca asa stau lucrurile, de unde si insistenta noastra in a spune ca nu numai echipamentele sunt necesare, ci si o tactica adaptata pentru situatia specifica din teren.
Dar tocmai aceste tactici par sa fie puse sub semnul intrebarii. Considerati ca cele folosite pana acum au avut efect sau trebuie imbunatatit ceva, tocmai inaintea acestei masive ofensive de primavara?
Tacticile folosite pana acum au fost bune si dovada ca asa este vine din faptul ca tentativele de ofensiva ale talibanilor si de ocupare de pozitii importante nu prea au avut succes. Dar asta nu inseamna ca nu mai sunt lucruri de facut in imbunatatirea tacticilor noastre de lupta impotriva insurgentilor.
Tactica americana privind Irakul si Afganistanul este similara: trimiterea de cat mai multe trupe in teren. Dar nu va este teama ca, daca puterea politica de la Washington se va schimba, se va modifica si aceasta optiune esentiala?
Nu suntem foarte ingrijorati de o posibila schimbare politica la nivelul conducerii SUA deoarece noi credem ca atat democratii, cat si republicanii impartasesc aceleasi idei privind Afganistanul.
Dar mesajul privind Irakul este clar, iar presedintele Bush a trecut peste vointa Congresului decizand trimiterea de noi trupe. Daca lucrurile se schimba la Washington, politica militara privind Irakul se va modifica cu siguranta. De ce nu s-ar produce la fel lucrurile si in cazul Afganistanului?
Nu sunt de acord cu dvs. in aceasta privinta, deoare, democratii si-au reafirmat linia politica privind Afganistanul, cea care priveste un angajament pe termen lung. Apoi, la fel de evident este ca situatiile din Irak si Afganistan sunt extrem de diferite. In Irak se desfasoara acum un conflict la scara mare, ceea nu se intampla in Afganistan. Pe de alta parte, am convingerea ca politicienii americani pot prezenta concetatenilor lor o imagine foarte clara asupra realizarilor tarii mele in ultimii cinci ani.
Am vorbit despre nivelul politic si cel militar. Dar care este starea de spirit a populatiei? Beneficiaza oare talibanii de un suport real la nivelul populatiei care sa le permita sa-si intareasca pozitiile in sud in pregatirea ofensivei?
Este absolut limpede ca afaganii nu-i vor sprijini niciodata pe talibani sau vor fi de acord cu ideologia lor. Dar trebuie sa fim constienti de faptul ca daca situatia generala din tara se schimba, daca se schimba echilibrul din zona in care traiesc acesti oameni si nu le ramane decat o singura alegere de facut, atunci nu mai este vorba despre o alegere. Afganii ar vrea sa priveasca inainte, si nu spre trecut. Si concetatenii mei au trait deja sub un regim taliban, stiu despre ce-a fost vorba si au numai amintiri tragice despre perioada respectiva.
Cum apreciati contributia Romaniei, inclusiv pe plan militar, la procesul de consolidare democratica din Afganistan? Ce mesaj aveti de transmis romanilor?
Vreau sa adresez multumirile noastre, precum si cele mai inalte aprecieri pentru efortul si sprijinul acordat de tara si Guvernul dvs., de poporul roman in ansamblul sau. As dori sa adresez tuturor romanilor apelul sa ne sprijine si sa ne ajute in continuare pana in momentul in care vom putea sa ne tinem pe propriile noastre picioare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.