Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri arestarea pentru 29 de zile in vederea extradarii, a omului de afaceri Sever Muresan, acuzat de comiterea mai multor infractiuni economice pe teritoriul Frantei, precum si de complicitate la tentativa de omor. In
Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri arestarea pentru 29 de zile in vederea extradarii, a omului de afaceri Sever Muresan, acuzat de comiterea mai multor infractiuni economice pe teritoriul Frantei, precum si de complicitate la tentativa de omor. Instanta urmeaza sa decida pe 21 martie daca omul de afaceri va fi predat autoritatilor franceze. Sever Muresan, in varsta de 59 de ani, a fost retinut de Parchetul Curtii de Apel, joi noaptea, in jurul orei 23.00, in baza unui mandat european emis de autoritatile judiciare din Lille-Franta. Impotriva acestuia, la data de 23 ianuarie 2007, Tribunalul de Mare Instanta din Lille a emis un mandat de arestare preventiva, iar la 6 februarie 2007, mandat de arestare european.
Omul de afaceri este acuzat de autoritatile franceze de asociere in vederea comiterii de infractiuni, spalare de bani, complicitate la tentativa de omor, santaj, fals si uz de fals. Pentru toate aceste fapte, Sever Muresan risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la zece ani. Procurorul General al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, George Balan, a declarat cu privire la acest caz, ca procurorii nu au facut decat sa puna in executare o solicitare a autoritatilor din Lille.
In schimb, Sever Muresan sustine ca nu are absolut nici o idee despre ce se intampla si pentru ce a fost retinut. La randul sau, aparatorul acestuia, Gheorghe Diaconescu, a spus ca cererea venita din partea autoritatilor franceze este "lapidara", necontinand informatiile necesare pentru formularea unei impresii cu privire la faptele comise. Avocatul a contestat faptul ca in cererea autoritatilor franceze se face referire la infractiuni care ar fi fost comise in 2005, in conditiile in care Muresan nu a iesit din Romania din anul 2001. Diaconescu a anuntat ca a facut recurs la decizia instantei, acesta urmand sa fie solutionat pana astazi.
"Turnat" de un pedofil elvetian
Retinerea lui Muresan a survenit unei informari potrivit careia omul de afaceri roman a fost implicat intr-un grup infractional organizat, comandand uciderea unui cetatean elvetian. Avocatul Diaconescu, care nu a vrut sa divulge numele celui care a facut plangerea impotriva omului de afaceri, a declarat ca reclamantul clientului sau i-ar fi falimentat firma lui Mureasn, vanzandu-i ilegal activele si insusindu-si fondurile. De asemenea, aparatorul a spus ca Muresan si elvetianul nu ar mai avea nici o legatura de zece ani.
Potrivit politistilor, Peter Rolf Gemrig, fost administrator al filialei de la Bucuresti a Societatii financiare elvetiene Diskont und Effekten, patronata de Sever Muresan, ar fi reclamat faptul ca romanul a ordonat uciderea sa.
Peter Rolf Gemrig este cel care a fost prins in octombrie 1996, de catre politistii bucuresteni, impreuna cu reprezentanti ai organizatiei umanitare "Salvati copiii", in timp ce intretinea raporturi sexuale, cu un adolescent de 17 ani si cu un copil al strazii, in varsta de 15 ani.
Condamnat de doua ori
Numele lui Sever Muresan a fost implicat in devalizarea Bancii Dacia Felix (BDF), la care detinea pachetul majoritar de actiuni. El a fost acuzat impreuna cu fostul director al bancii, Mircea Horia Hossu, de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii. In 9 mai 2003, Judecatoria Constanta i-a achitat pe cei doi, in procesul intentat de Eurom Bank, fosta BDF, insa decizia instantei a fost atacata in apel la Tribunalul Constanta de catre procurori. Tribunalul Constanta i-a achitat pe Muresan si pe Mircea Hossu, la sfarsitul lunii ianuarie 2005, obligandu-i insa la plata unor sume totalizand cateva zeci de milioane de dolari. Instanta a considerat ca cei doi se fac vinovati de comiterea unor infractiuni, dar a constatat ca aceste fapte sunt prescrise.
In noiembrie 2000, Muresan a fost condamnat de Curtea Corectionala din Geneva la trei ani si jumatate de inchisoare si la cinci ani de interdictie in Elvetia, intr-un caz de escrocherie in valoare de 25 de milioane de dolari in detrimentul BDF. Sever Muresan a fost acuzat ca a deturnat, in beneficiul sau, in special cu complicitatea unui bancher roman, si a societatilor sale, bunurile depuse la Geneva de BDF.
In martie 2004, Sever Muresan a fost condamnat si in Franta la 18 luni de inchisoare, pentru sustragere voluntara de la plata impozitelor. Procesul penal care s-a judecat la Dijon, in Franta, a inceput in urma unei sesizari semnate de partenerii romani, actionari sau directori la prima banca privata a Romaniei, Dacia Felix.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.