Omul de afaceri Sever Muresan, fost actionar majoritar al primei banci private romanesti, Dacia Felix, a fost arestat joi seara, in urma unui mandat european, emis de procuratura din Lille, Franta.Justitia franceza face ceea ceJustitia romana nu a putut:dreptate si la Dacia Felix. Fostul tenisman Sever Muresan este acuzat de autoritatile franceze de fals, uz de fals, falsificare inscrisuri, falsificare moneda, spalare de bani si de tentativa de omor. Omul de afaceri elvetian Rolf Gehring a reclamat faptul ca romanul ar fi ordonat, in 2005, uciderea sa. Dosarul instrumentat de francezi s-ar baza pe doua marturii scrise, care ar dezvalui intentia lui Muresan de a comanda asasinatul. Potrivit avocatului Gheorghe Diaconescu, care-l reprezinta pe arestat, Peter Rolf Gehring, fost administrator al societatii financiare Diskont und Effekten, patronata de Sever Muresan, ar fi vindut activele firmei si nu i-ar fi virat acestuia banii. Diaconescu a precizat ca Sever Muresan a depus, in 2004, o plingere penala impotriva lui Gehring. Aceeasi sursa afirma ca Rolf Gehring este cel care a fost prins in octombrie 1996, de catre politistii bucuresteni, in timp ce intretinea raporturi sexuale cu un minor. Biroul Interpol Romania nu a putut insa confirma aceasta informatie. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au emis ieri un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Decizia poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Predarea lui Muresan autoritatilor franceze se va judeca pe 21 martie la Curtea de Apel Bucuresti. Banca Dacia Chix

Sever Muresan a fost, la inceputul anilor ’90, actionarul principal al primei mari banci private romanesti, Dacia Felix. Potrivit unui document emis de Banca Nationala a Romaniei, sistemul bancar a pierdut prin falimentul de facto al BDF, survenit in 1996, circa 500 de milioane de dolari. Conform statisticilor, peste 10% dintre economiile romanilor erau depuse atunci la Dacia Felix. Din suma respectiva, 160 de milioane i-au fost imputate lui Sever Muresan si vicepresedintelui Mircea Horia Hossu. Intre 1993 si 1995, Sever Muresan a obtinut de la propria sa banca credite de circa 160 de milioane de dolari, cu scopul de a achizitiona otel-beton si de a-l exporta catre societatea Cadewel Investment Ltd., din Insulele Virgine, al carei administrator era. Pentru acoperirea rambursarii creditelor, Muresan, in intelegere cu Hossu, ar fi intocmit si ar fi folosit documente financiar-bancare false. Ca atare, Dacia Felix a ajuns primul faliment de rasunet in sistemul bancar romanesc.

Condamnat in UE, achitat in Romania

Procesul celor doi a inceput la Judecatoria Cluj-Napoca si a fost stramutat, in aprilie 1998, la Judecatoria Suceava, care a inceput judecarea in lipsa a lui Muresan, pentru ca acesta era fugit din tara. Ulterior, dosarul a ajuns la Constanta. Muresan a fost arestat, in iunie 1999, in Ungaria, in urma unui mandat de arestare international emis de un judecator elvetian, sub acuzatia ca a deturnat valori ale BDF depuse intr-o banca din tara cantoanelor, de circa 25 de milioane de dolari.

Autoritatile ungare l-au transferat prompt in Elvetia. El a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare in Elvetia, dar, surprinzator, autoritatile romane au cerut, in 2000, extradarea sa, pe motiv ca este inculpat intr-un proces similar in Romania.

Dupa sapte ani de procese, Tribunalul Constanta l-a achitat, in ianuarie 2005. Intre timp, in 2004, Sever Muresan a fost condamnat si in Franta la 18 luni de inchisoare, pentru sustragere voluntara de la plata impozitelor.

Procesul penal, care s-a judecat la Dijon, in Franta, a inceput in urma unei sesizari semnate de fostii parteneri romani, actionari sau directori la Dacia Felix.

Muresan, suparat pentru ca nu a primit banii in cont „Mandatul de arestare pe numele lui Sever Muresan a sosit din Franta in urma cu trei zile (n.red. - marti). Pe mandat sint bifate cinci infractiuni, fapte pentru care este acuzat si pentru care exista probe, ca dovada ca pe numele sau a fost eliberat mandat de arestare in lipsa. Este acuzat si ca ar fi comandat un asasinat. A vrut sa-l lichideze pe omul de afaceri elvetian Rolf Gehring.

Sever Muresan a fost retinut de politistii de la Investigatii Criminale din Politia Romana, joi seara, intr-un restaurant din Herastrau, si nu a opus rezistenta. Muresan va fi predat dupa ce i se judeca cererea", ne-a declarat Catalin Ionescu, seful Biroului National Interpol. Politistii de la Interpol Romania mai spun ca, potrivit mandatului de arestare, pe 8 iulie 2005, data la care probabil Muresan se afla in Franta, ar fi comandat asasinarea omului de afaceri elvetian, care lucra pentru gruparea organizata in care se afla si romanul. Elvetianul trebuia eliminat pe motiv ca nu i-ar fi depus o suma de bani in cont lui Muresan.