Aceasta gripare a dus, intre altele, la procedura de suspendare a presedintelui si la o rafuiala pe front larg. Nu argumentele partilor sunt esentiale. Domnul Basescu spune despre premier ca a incalcat intelegerea din 2005 privind alegerile anticipat
Aceasta gripare a dus, intre altele, la procedura de suspendare a presedintelui si la o rafuiala pe front larg. Nu argumentele partilor sunt esentiale. Domnul Basescu spune despre premier ca a incalcat intelegerea din 2005 privind alegerile anticipate; domnul Tariceanu observa ca seful statului este tot mai izolat. Si una, si alta sunt exacte. Domnul Basescu constata, pe drept cuvant, ca activitatea opozitiei s-a intensificat, cu sprijinul premierului - aluzie la paradoxala apropiere dintre PNL si PSD. Ea se explica... Liberalii traiesc cu angoasa ca aliatii democrati urmaresc sa-i anexeze, cu ajutorul noului partid liberal al domnului Stolojan. Ambele parti au dreptate. Niciuna nu cedeaza, trecand peste un fapt elementar: fara bune maniere si concesii reciproce, compromisurile sunt imposibile. Ori, exista o parere raspandita ca presedintele Basescu nu poate, temperamental, sa se incadreze in atributiile constitutionale. Pozitia sa intransigenta rezulta din doua fraze rostite recent: "Nu vreau sa sacrific adevarul pentru o viata politica linistita!". In emisiunea recenta de la BBC, ambilor protagonisti le-a fost pusa intrebarea cheie: "Nu e momentul ca disputa dintre dumneavoastra sa se opreasca si sa continuati sa guvernati?". Presedintele Basescu a raspuns ca, timp de 50 de ani, in Romania a fost tacere si ca acum "oficialitatile au dreptul sa se exprime in mod public". Sa fie acesta un argument valabil? Domnul Basescu poate avea de partea sa majoritatea cetatenilor, dar nu are majoritatea Parlamentului, speriat de alurile sale dictatoriale. Marea coalitie anti-Basescu era previzibila! In plus, presedintele s-a lasat driblat atat de bine de catre premier, incat "mingea" se afla mai tot timpul la liberali - desi in sondaje nu au mai mult de 15 la suta - ceea ce presedintele nu le poate ierta. Solutia ar fi ca presedintele sa concilieze intentiile sale, in unele privinte laudabile, cu cadrul constitutional, lasand proiectele mari viitorului Parlament si punandu-se capat blocajului legislativ existent.
Altminteri, inseamna ca si unii si altii sa devina prizonieri ai sistemului...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.