Zeci de mii de oameni au iesit ieri pe strazile Budapestei, pentru celebra sarbatoare si pentru a protesta fata de guvernul Gyurcsany. Ei au fost paziti de 30.000 de jandarmi. Majoritatea partidelor politice din Ungaria au organizat ieri marsuri. La mitingul organizat dupa-amiaza de partidul de extrema dreapta FIDESZ erau asteptate citeva zeci de mii de persoane. FIDESZ a organizat inca de anul trecut o serie de proteste fata de guvernul socialist condus de Ferenc Gyurcsany. Vara trecuta, mii de unguri au iesit in strada, in semn de protest fata de declaratiile premierului cum ca a mintit poporul cu privire la stadiul reformelor economice.

Manifestari linistite in Romania

Peste 2.000 de maghiari au participat ieri, la Cluj, la manifestarile organizate cu prilejul Zilei Maghiarilor, care coincide cu comemorarea Revolutiei de la 1848. Organizatorii nu au mai acceptat, anul acesta, rostirea discursurilor in strada, in fata placii memoriale a poetului Pétofi Sandor.

Au fost citite citeva mesaje in Catedrala „Sfintul Mihail", inclusiv cel al premierului Tariceanu, in limba maghiara. Prezent la manifestarile de la Zalau, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca maghiarii trebuie sa colaboreze intre ei, dar si cu restul natiunilor: „E timpul sa ne impacam cu totii", a spus el. Presedintele ungar, Solyom Laszlo, a participat la manifestarile de la Oradea. (C.C., C.J.)