Presedintele arbitrului pietei de electricitate, institutie care a revenit PD prin algoritm politic, a sugerat firmei Energy Holding sa renunte la contractul cu ALRO in favoarea Hidroelectrica.

ALRO Slatina a obtinut contractul direct de achizitie de energie hidro, in urma unei recomandari a autoritatii care reglementeaza piata de electricitate, ANRE, institutie care se afla in sfera de influenta a PD. Presedintele ANRE, Nicolae Opris (foto), a declarat ieri in Parlament ca, in 2005, a avut loc o intilnire cu reprezentantii ALRO, Energy Holding (EH) si Hidroelectrica si a recomandat EH sa renunte la contractul cu ALRO Slatina. La acel moment, ALRO primea 75% din energia necesara de la EH, energie pe care EH o lua de la Hidroelectrica. „Nu m-am dus acolo din proprie initiativa, ci am fost chemat de ALRO. Cu ocazia acelor discutii le-am spus ca ar fi bine daca EH ar renunta la acest contract", a spus Opris, care a mai afirmat ca EH avea o cota de piata de peste 30%. „Le-am spus ca sint aproape de limita si ca exista riscul ca autoritatea de concurenta sa-i suspecteze de manipularea pietei", a afirmat Opris.

Uite cota, nu e cota

Energy Holding neaga insa ca ar fi putut avea probleme legate de concurenta. „Prin contractele sale de achizitie, Energy Holding nu a contractat o cantitate de energie electrica de la un producator care sa depaseasca 30% din cantitatea totala livrata de respectivul producator, respectind astfel reglementarile Autoritatii", sustine compania. Opris spune insa ca s-a referit la procentul pe care il detinea atunci EH din piata libera. Potrivit unor surse din piata energiei, EH avea insa, la acea data, 11% din piata totala, iar cum gradul de liberalizare era de 83%, rezulta ca nu avea cum sa ajunga la 30% din piata libera. In plus, Opris a recunoscut ca o eventuala interventie a Consiliului Concurentei ar fi putut avea loc daca s-ar fi plins cineva din piata, spunind insa ca n-a fost cazul. Intrebat daca si-a depasit cumva atributiile cind a sugerat oprirea contractului, Opris a evitat sa raspunda, dar a spus ca interventia sa n-a fost legata de nici o presiune politica. Amintim ca ALRO si EH au spus ca respectivul contract, prin care EH furniza energie pina in 2013, a fost suspendat pe cale amiabila, in toamna lui 2005, dupa ce ALRO a platit compensatii de patru milioane de euro. Ulterior, ALRO a trimis memorii catre autoritatile statului, inclusiv presedintelui, prin care cerea acces la energie ieftina, lucru care a stirnit unul dintre cele mai mari scandaluri politice din ultimul timp.