Khaled Sheikh Mohammed a fost creierul atentatelor de la 11 septembrie si al altor 30 de comploturi.

„Am fost directorul de operatiuni al lui Osama bin Laden pentru organizarea, planificarea, supravegherea si executarea operatiunii 11 Septembrie", a declarat, prin intermediul „reprezentantului personal", Khaled Sheikh Mohammed, fost sef al Comitetului militar al al-Qaeda. Declaratia a fost data simbata, in fata unui tribunal militar, ea fiind facuta publica de catre Pentagon miercuri. Audierile au avut loc la inchisoarea de la Guantanamo, unde Khaled Sheikh Mohammed, cetatean pakistanez, este detinut din 2003.

„Nu sint deloc bucuros ca au murit 3.000 de americani la 11 septembrie. Chiar imi pare rau. Nu-mi place sa ucid copii", se poate citi in declaratie.

George Washington al Islamului

Insa, adauga Khaled Sheikh Mohammed, „limbajul oricarui razboi este moartea, este de a face victime". Teroristul si-a justificat actiunile facind o paralela intre operatiunile teroriste ale al-Qaeda si razboiul pentru independenta SUA, considerind ca, daca George Washington ar fi fost capturat de britanici, el ar fi fost considerat un criminal, asemeni lui Osama bin Laden. „Il consideram pe Bin Laden un erou asa cum il considerati si voi pe Washington. Osama bin Laden lupta pentru independenta", a declarat cel considerat fostul numar trei din al-Qaeda.

Lui Khaled i-au „scapat" doar atentatele de la Madrid si Londra Pe linga pregatirea atentatelor de la 11 septembrie 2001, pakistanezul a recunoscut implicarea in alte 30 de comploturi:

* pregatirea unui val de atentate, care trebuia sa-l urmeze pe cel de la 11 septembrie 2001. Acestea vizau Empire State Building, Turnul bancii federale din Los Angeles si al celei din Seattle si Turnul Sears din Chicago (cea mai inalta cladire din SUA)

* operatiunea "pantofi capcana", prin care britanicul Richard Reid a incercat sa arunce in aer un avion ce zbura pe ruta Paris-Miami, in decembrie 2001

* colaborator la o tentativa de asasinare asupra Papei Ioan Paul al II-lea, in cursul unei vizite a acestuia in Filipine, in 1995

* complot pentru asasinarea fostilor presedinti americani Jimmy Carter si Bill Clinton, in cursul vizitei acestuia din urma in Filipine, in 1995

* tentativa de distrugere a unei companii petroliere apartinind fostului secretar de Stat, „evreul Henry Kissinger", pe insula Sumatra

* planificarea atacarii cartierului general al NATO din Bruxelles

* atentatele din insula indoneziana Bali, din octombrie 2002, soldate cu 202 morti si 164 de raniti

* planificarea unui atentat cu bomba pentru distrugerea Canalului Panama, in mai 2004

* atentatele din Mombasa, Kenya, vizind un hotel frecventat de israelieni

si un avion al companiei israeliene El-Al, in noiembrie 2002

* planificarea, in 1995, a operatiunii Bojinka, pentru distrugerea a 12 avioane americane de pasageri. Teroristul a facut personal o analiza, realizind un zbor Manila-Seul cu un avion al companiei Pan Am.

Paul Wilkinson: „Alte probe confirma declaratiile lui KSM" Profesorul Paul Wilkinson (foto), presedinte al Centrului pentru studierea terorismului si violentei politice din Marea Britanie, considera ca marturisirea lui Khaled e credibila.

Este credibila marturisirea lui KSM, conform careia el este creierul din spatele a 31 de atacuri teroriste majore?

Este foarte probabil, era unul dintre cei mai experimentati planificatori de operatiuni pentru atacurile al-Qaeda. Stim din mai multe surse ca era principalul organizator al atacului de la 9/11, era experimentat si avea contacte la nivel international.Exista deci si alte probe ca s-ar fi aflat in spatele atacurilor?

Da, sint si alte surse care au confirmat ca era principalul responsabil cu planificarea. Este pacat totusi ca procedurile de la acest tribunal militar n-au permis audierile obisnuite intr-un tribunal civil.

Deci metodele tribunalului militar nu sint cele mai bune…

Nu, nu cred ca sint cele mai bune, as fi preferat sa fie judecat de un tribunal federal al sistemului american de justitie, un sistem respectat in intreaga lume. Au existat astfel de procese in cazul unor atacuri teroriste majore, cum a fost cazul lui Ramsey Youssef, judecat pentru primul atac de la World Trade Center, din 1993 (el este nepotul lui Sheikh Mohammed, de altfel). Dovezile care au rezultat in timpul procesului au fost coplesitoare si el a fost condamnat.

Khaled a fost, credeti, supus torturii pentru a-si recunoaste rolul in comploturi?

Nu sint in pozitia de a cunoaste acest lucru, dar, din ceea ce stim, exista acuzatii impotriva procedurilor de la Guantanamo, deci aceasta posibilitate nu poate fi exclusa. Totusi, cred ca e vorba de doua chestiuni separate: problema procedurilor e foarte importanta, si eu am fost de la inceput impotriva sistemului de la Guantanamo. Dar aceasta chestiune e separata de aceea ca stim ce rol a jucat Khaled in al-Qaeda: un personaj important, unii il considera chiar numarul trei din conducerea organizatiei.