In urma cu peste o luna, cind am atras atentia ca principalul cistigator al conflictului dintre PD si PNL si dintre premier si presedinte e Jiji, unii au ris. Sondajele ce au urmat confirma pesimist constatarea de atunci.

Daca luam la o analiza sumara ultimele sondaje de anul trecut si pe cele recente, indiferent de institutele de sondare, singurul lucru constant este cresterea accelerata a lui Jiji si a partidului acestuia - partidul si-a dublat scorul, iar Jiji a intrat in tripleta din frunte. Scorurile celorlalte partide oscileaza, ierarhia altor „barbati politici" se mai inverseaza, desi presedintele ramine in frunte, in scadere treptata, se accelereaza doar respectiva tendinta. Din razboiul generalizat din interiorul sistemului politic, cistiga constant singurul partid perceput ca extrasistemic si originalul sau pastor. In tara Mioritei, e si normal! Cind baciul basescian si cel taricean au jurat sub soare ca sa se omoare, ca sa-i faca loc la cel in cojoc, la ce ne putem astepta? La ce ne putem astepta cind, in vreme ce tara si UE laolalta asteapta reforma Justitiei, politrucimea se joaca de-a referendumurile si amina euroalegerile? La ce ne putem astepta cind intelectualii autentici jura pe un lider providential, iar cei „pe puncte" ii contesta pe primii si-i acuza aberant de plagiat? La ce ne putem astepta cind, in fruntea unei comisii menite sa analizeze eventualele incalcari ale Constitutiei ale presedintelui, este numit dusmanul declarat al acestuia? Sau cind problema lui Geoana e Macovei, iar a acesteia, Stroe? In sfirsit, la ce sa ne asteptam cind politica aborigena s-a mutat cu arme si bagaje la televizor si nu pare sa mai aiba vreo legatura cu realitatea?

Ne putem astepta la cele ce se intimpla si chiar mai mult decit atit! Intre timp, e clar ca ascensiunea lui Jiji si a mioarelor sale nu se datoreaza doar gigipomanagiilor, nici numai donatiilor din parohii. Ascensiunea acestora nu mai depinde nici de sfaturile „strategilor" de-alde Pavel ori Stoenescu si nici macar de rezultatele echipei de fotbal. Steaua merge tot mai prost, dar Jiji si turma sa se simt tot mai bine in sondaje. In momentul de fata, acest baci nascut, iar nu facut, acumuleaza, pe linga voturile pomanagiilor, o buna parte dintre cele ale dezamagitilor de partidele sistemice si pe ale debusolatilor de tranzitie si de circul mediatic ce tine loc de politici publice si de politica in general, foarte multi fiind tineri. Cum numarul derutatilor creste, creste si scorul lui Jiji. In fond, el nu se declara sfint, ci unul de-al „nostru" care, chiar daca cistiga in marginea legii ori dincolo de ea, da si la altii, nu-si pune papion, vorbeste limba „poporului". Isi joaca natural rolul. Nu se preface, e bilciul insusi. Si asa, tara Mioritei se va transforma intr-o uriasa stina...