Populatia cu consum mediu plateste cele mai mari preturi pentru energia electrica, reiese din datele publicate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS). INS calculeaza preturile unitare la energia electrica si gaze naturale pe baza informati
Populatia cu consum mediu plateste cele mai mari preturi pentru energia electrica, reiese din datele publicate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS). INS calculeaza preturile unitare la energia electrica si gaze naturale pe baza informatiilor furnizate de autoritatile de reglementare in domeniu, se arata intr-un comunicat al INS. Datele prezentate ieri se refera la tarifele valabile la inceputul acestui an.
In cazul consumatorilor casnici, sunt definite cinci categorii, in functie de consumul anual si de locuinta standard, utilata cu aparatura electrocasnica. Astfel, prima categorie, care cuprinde persoanele cu o locuinta de 50 de metri patrati, respectiv doua camere si bucatarie, utilate cu radio, televizor, frigider si aparatura electrocasnica de mici dimensiuni, ca aspirator, prajitor de paine, uscator de par, mixer, plateste cele mai mici tarife, de 0,1825 lei pe kWh, cu toate taxele. Aceasta categorie are un consum anual de 600 kWh. Practic, este vorba de categoria consumatorilor cu tarif "social", care include romanii ce consuma sub 2 kW/zi. Categoria cu locuinte de 70 metri patrati, respectiv trei camere si bucatarie, plateste cel mai mare pret, de 0,3767 lei/kWh cu toate taxele incluse (aproximativ 148 dolari/MWh), avand un consum anual de 1.200 kWh (circa 100 kW/luna). Dotarile locuintei sunt cele de la categoria anterioara, plus masina de spalat rufe sau vase. In cazul consumatorilor industriali de electricitate, pretul cel mai mare este platit, conform INS, de cei cu consum mic, sub 30.000 kWh anual, respectiv 0,4073 lei pe kWh (circa 160 dolari/MWh). Pretul scade la 0,1974 lei/kWh la firmele incadrate in cea mai mare categorie de consum, 70 milioane kWh anual (77 dolari/MWh). De remarcat, 19% din pret este reprezentat de TVA, iar circa 40 de dolari reprezinta tariful de transport, distributie, servicii de sistem etc, ceea ce inseamna ca marii consumatori de energie platesc circa 22 - 24 dolari pentru un mega-watt.
In ceea ce priveste gazele naturale, populatia plateste 30,6963 lei pe gigajoule indiferent de nivelul consumului, iar companiile au preturi de la 24,5547 lei pe gigajoule la 30,5664 lei pe gigajoule, invers proportionale cu consumul.
Se scumpeste "lumina"
Pe de alta parte, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, a anuntat ieri, la Parlament, ca preturile la energia electrica vor creste in acest cu mai putin de 6%, o prima majorare, de sub 4%, fiind probabila pentru 1 aprilie. "In 2007, pretul la energia electrica va creste cu mai putin de 6%, pentru ca au crescut resursele hidro si cele de carbune. S-a anuntat un an secetos, dar noi (ANRE, n.r.) nu am contat pe resursele hidro", a afirmat Opris, transmite Mediafax. El a amintit ca cel de-al doilea reactor nuclear al centralei de la Cernavoda va fi pus in functiune in luna septembrie. Conform lui Opris, lipsa resurselor hidro va fi compensata, in viitor, de importul de energie, din Ucraina si Bulgaria, la preturi reduse fata de cele ale productiei nationale pe baza de carbune si gaze naturale. "In Bulgaria, productia pe gaze si carbune este mai competitiva fata de cea din Romania" a adaugat Opris.
La 1 aprilie, pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu pana la 4%. Opris a spus ca aceasta nu este decizia finala a ANRE, dar toate calculele realizate pana in prezent sustin previziunea anterioara, potrivit careia majorarea va fi mai mica de 4%.
Eventuala crestere de pana la 4% la 1 aprilie va fi urmata de un nou avans, pana la finele anului, de cel mult 2%, astfel incat, pe ansamblul intregului an, majorarea va fi de pana la 6%. Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica, cu 4,72%, a avut loc la 1 decembrie 2006. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.