Adrian Nastase a cerut ieri ca anchetarea sa in dosarul Zambaccian sa primeasca si avizul presedintelui Basescu.

Adrian si Dana Nastase, insotiti de avocatul Gheorghe Diaconescu, s-au prezentat ieri la judecarea dosarului Zambaccian si au invocat o exceptie de neconstitutionalitate a prevederilor actuale din legea raspunderii ministeriale.

Nastase a cerut ca declansarea anchetei in cazul sau sa primeasca si avizul Comisiei speciale de la Cotroceni, precum si al presedintelui Basescu, procedura prevazuta de Legea raspunderii ministeriale. „Cotroceniul trebuie sa-si asume decizia politica in ce priveste hartuirea mea in instanta", a explicat fostul premier motivele pentru care vrea si o decizie din partea lui Basescu.

Lege schimbata

Nastase joaca intre vechile prevederi ale Legii raspunderii ministeriale si cele noi, adoptate in 2005. Vechile prevederi instituiau o procedura speciala atit pentru ministrii in functie, cit si pentru fosti ministri. Procedura speciala presupunea audieri prealabile la o comisie speciala instituita la Cotroceni, care dadea un aviz consultativ, iar decizia de declansare a cercetarilor raminea la latitudinea presedintelui.

In 2005, inainte ca dosarul Nastase sa fie deschis, Legea raspunderii ministeriale a fost schimbata si s-a stipulat ca se pot bucura de procedura speciala doar ministrii in functie, nu si fostii ministri, carora li se aplica procedura comuna.

Practic, Nastase cere acum sa i se aplice procedura de sesizare existenta in momentul comiterii faptelor, cind aceasta viza si fostii ministri, si nu cea din momentul declansarii anchetei, cind fostilor ministri - cum era si cazul sau - li se aplica procedura comuna.

In pronuntare

Anchetarea lui Nastase a inceput in toamna anului 2005, in urma unei sesizari a Monei Musca privind modul in care fostul premier a intrat in posesia terenului din Zambaccian. DNA nu a cerut aviz de la Cotroceni pentru ca Nastase nu mai era ministru, aplicind legea in vigoare la acel moment. Insa citeva luni mai tirziu a cerut aprobarea Camerei Deputatilor pentru perchezitia apartamentului din Zambaccian, in virtutea prevederilor constitutionale privind imunitatea parlamentarilor. Aprobarea a fost refuzata.Inalta Curte va analiza exceptia ridicata de Nastase pe 22 martie, cind va decide daca o va trimite sau nu Curtii Constitutionale.