O lege a insolventei favorabila creditorilor a sporit numarul falimentelor anul trecut.

Potrivit Coface Romania, anul trecut, pe fondul unei legi care a introdus o procedura simplificata de lichidare a firmelor care intra in incapacitate de plata fata de debitori, numarul falimentelor a crescut. La sfirsitul anului 2006 erau inregistrate 10.431 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de faliment, dintre care 1.625 se aflau in reorganizare judiciara, iar 492 si-au inchis procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active.

La fel ca si in anii anteriori se poate observa ca in sectorul comercial se inregistreaza cel mai mare numar de falimente.

In 2006, retailul a depasit comertul angro, care se situa pe prima pozitie in 2005. In sectorul comercial se inregistreaza 36,85% din totalul falimentelor din 2006, in crestere fata de 2005, cind acesta avea o pondere de 34,9%. La polul opus, sectoarele in care se inregistreaza cea mai scazuta rata a falimentelor apartin in special sectorului serviciilor.

Se remarca sectorul IT, al intermedierilor financiare, posta si telecomunicatiile, sectorul energetic.

Telecomunicatiile sint in continuare un sector extrem de consolidat, iar in sectorul energetic, desi piata a fost deschisa, nu se poate vorbi inca despre o piata concurentiala.