Noua lege a lustratiei din Polonia, intrata in vigoare ieri, obliga functionarii publici, profesorii universitari, avocatii, notarii, directorii companiilor publice si jurnalistii sa declare daca au colaborat sau nu cu fosta politie secreta comunista
Noua lege a lustratiei din Polonia, intrata in vigoare ieri, obliga functionarii publici, profesorii universitari, avocatii, notarii, directorii companiilor publice si jurnalistii sa declare daca au colaborat sau nu cu fosta politie secreta comunista (SB), transmite Mediafax.
Potrivit estimarilor, aproximativ 700.000 de polonezi vor trebui sa completeze declaratii de avere. Legea precedenta prevedea obligatia depunerii declaratiilor doar pentru parlamentari, ministri, functionari cu rang inalt si magistrati, adica aproximativ 30.000 de persoane. Formularele declarative sunt disponibile pe Internet si vor fi trimise Institutului Memoriei Nationale (IPN), care va verifica daca datele corespund cu cele din arhivele fostelor servicii secrete comuniste. Pentru studierea arhivelor, IPN va crea un nou departament, din care vor face parte aproximativ 100 de procurori. Legea se va aplica persoanelor nascute inainte de 1 august 1972 si care ar fi fost majore in timpul regimului comunist. Angajatorii vor avea la dispozitie o luna pentru a le prezenta angajatilor noile prevederi. Teoretic, cei care au recunoscut colaborarea cu fosta politie politica nu risca nici o sanctiune. Insa postul public de radio a anuntat deja ca va concedia persoanele care au facut politie politica. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.