„Marturisirile" lui Khaled au fost prezentate in cadrul unei audieri pentru confirmarea statutului de „combatant ilegal" al acestuia.

Un „combatant ilegal" este cineva „angajat in ostilitati sau care sprijina acte de agresiune impotriva Statelor Unite sau a aliatilor acestui stat, nefiind un combatant dusman legal." Aceasta categorie ii vizeaza cu precadere pe membrii gruparilor talibana si al-Qaeda.

Gaura neagra Guantanamo

Majoritatea detinutilor suspectati de a fi „combatanti ilegali" au fost retinuti mai intii in inchisori secrete ale CIA (de tipul celor banuite de a fi existat in Romania) si apoi mutati la Guantanamo. „Combatantii ilegali" urmeaza sa fie judecati de „comisii militare" a caror activitate va incepe anul acesta.

In cazul declaratiilor lui Mohammed, informeaza BBC, una dintre intrebarile adresate de judecatori a dat de inteles ca acuzatul s-ar fi plins ca a fost torturat in timpul interogatoriilor de la Guantanamo.

„Comisiile militare" vor judeca suspectii de terorism care nu sint cetateni americani. Tribunalele vor putea acorda pedeapsa cu moartea, sentinta urmind sa fie data de o comisie formata din 12 cadre militare de rang inalt, in frunte cu un judecator militar. Actul final de executie urmeaza sa fie semnat de presedintele SUA.

Tribunale care urmaresc condamnarea

Cadrul de functionare a acestor tribunale a stirnit multe controverse, dat fiind ca acuzatii nu se bucura de aceleasi drepturi de care s-ar bucura intr-un proces normal. Chiar daca presa si observatori neutri pot fi prezenti la procese, faptul ca acestea vor avea loc la Guantanamo reprezinta un obstacol in acest sens.

Acuzatii nu vor putea invoca dreptul la habeas corpus sau Conventia de la Geneva pentru a se apara, in schimb procurorii vor putea folosi declaratii smulse de la acuzati prin coercitie, inclusiv prin tehnica „waterboarding" (vezi foto).