Partidul Democrat a adoptat cu succes modelul PSD. Liderii locali ai PD s-au infiltrat in mai toate societatile de stat pe care au ajuns sa le controleze si sa le foloseasca de multe ori in interes propriu. Asemenea cazuri pot fi intalnite in judetul
Partidul Democrat a adoptat cu succes modelul PSD. Liderii locali ai PD s-au infiltrat in mai toate societatile de stat pe care au ajuns sa le controleze si sa le foloseasca de multe ori in interes propriu. Asemenea cazuri pot fi intalnite in judetul Gorj. Acolo unde pana nu de mult domnea celebrul baron Nicolae Mischie. De ceva timp, locul acestuia a fost luat de Ionel Mantog, liderul PD Gorj. Alaturi de acest personaj, societatile de stat din Gorj au fost penetrate de alti lideri marcanti ai filialei din Gorj a Partidului Democrat.
Numerosi lideri ai Partidului Democrat Gorj si-au aranjat locuri caldute in societatile de stat din mineritul gorjean. Un exemplu este Societatea pentru Inchiderea si Conservarea Minelor (ICM), loc unde fostul secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Ionel Mantog, liderul PD Gorj, a ajuns membru al Consiliului de Administratie (CA) alaturi de alti doi colegi de partid. Interesant este ca, nu cu mult timp in urma, Ionel Mantog critica politizarea societatilor miniere, atunci cand in functia de director general al ICM a fost numit Gheorghe lliescu, membru al Partidului Conservator. Mantog "uita" ca, tot la ICM, director adjunct era Adrian Zamfirescu, membru fondator al PD Gorj. Alaturi Zamfirescu si Mantog, anul trecut, si-a facut loc in Consiliul de Administratie al ICM, si Dumitru Garjoaba, director de resurse umane la CE Turceni. Acesta din urma este acuzat ca face angajari preferentiale impreuna cu liderul sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan. Tot in CA de la ICM, a ajuns si vicepresedintele organizatiei de femei a PD Gorj, Gabriela Liao care este si membru in Biroul permanent al PD-ului local.
Interesul din jurul acestei societati subordonate Ministerului Economiei si Comertului este urias, atat timp cat ICM invarte sute de miliarde si are de recuperat datorii de mii de miliarde de lei vechi. Fata de acest aspect, liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, declara, recent, ca se urmareste falimentarea ICM si facilitarea unei societati care ar urma sa incaseze zece la suta din recuperarea activelor. Ceea ce reprezinta un profit de cateva sute de miliarde de lei vechi.
Altfel, "implementarea" democratilor in diferite societati de stat s-a facut si la Motru, mai precis la Uzina de Agent Termic si Alimentare cu Apa (UATAA).
La fel si la Turceni
Situatia de la Societatea pentru Inchiderea si Conservarea Minelor nu este singulara. Ilegalitati exista si la complexele energetice de mare importanta pentru economia nationala de la Turceni si Rovinari. Unele dosare zac insa prin sertarele anchetatorilor inca din 2003, anul in care au fost depuse plangeri impotriva fostului baron al Olteniei, Nicolae Mischie. Partenerii din umbra ai sefilor de la Complexul Energetic (CE) Turceni sunt anumiti lideri de sindicat aserviti unor grupuri de interese din Gorj, Dolj si Hunedoara. Unii dintre ei sunt Ion Pisc Scradeanu, presedintele executiv al Federatiei Energetica si secretar confederal pe ramura Energie din Blocul National Sindical (BNS), si Eugen Iovan, liderul sindicatului Energia Turceni.
Intr-unul dintre dosare, Ion Pisc Scradeanu este acuzat de favorizarea unor oameni de afaceri de la care primea in schimb bani sau diferite servicii. Scradeanu intervenea, potrivit procurorilor, pentru aranjarea unor contracte cu Complexele Energetice Rovinari si Turceni. Conform declaratiilor unor martori implicati in afacerile din zona Gorjului directorii anchetati au beneficiat de sustinerea unor lideri marcanti ai filialei PD Gorj, condusa de Ionel Mantog.
Un alt personaj care a jucat un rol important in relatia dintre sindicate si conducerea CE Turceni este Eugen Iovan. Lider al Sindicatului Energia Turceni si coleg al lui Mantog in Consiliul de Administratie de la ICM. Iovan a fost acuzat ca angajeaza preferential rude si apropiati de-ai sai si ai celor din conducere si foloseste banii societatii in interese personale. Documentele aflate in posesia ZIUA demonstreaza ca liderul Iovan a cerut sume uriase intre anii 2004 si 2006. Astfel, doar intr-o luna a solicitat peste sase miliarde de lei vechi.
Mantog a fost deferit instantei
Liderul PD Gorj, Ionel Mantog, a fost cecetat penal de DNA in dosarul "stramutatilor de lux", fiind acuzat, alaturi de alti lideri locali, ca si-a facut vila de lux din banii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO).
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Mantog, intrucat, din postura de fost director al SNLO, acesta s-a folosit de informatii confidentiale in care se preciza ce terenuri urmau sa fie expropiate in vederea dezvoltarii mineritului. Astfel, el a cumparat terenuri de la tarani in zona respectiva la un pret de nimic. Apoi, sotia sa a beneficiat de banii SNLO, acordati de Guvern in scopul despagubirii celor care aveau terenuri sau case in locurile in care urmau sa se extinda exploatarile miniere. Cert este ca, desi era cercetat penal, Mantog a fost numit in functia de secretar de stat din partea PD. Atunci cand presa a semnalat acest caz, a fost debarcat din funtia de secretar de stat.
Licitatii aranjate anchetate de DNA
Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar (foto), anuntase, la inceputul lunii februarie, ca cinci persoane din conducerea Complexului Energetic Turceni au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie. Este vorba despre fostul director general al Complexului, Nicolae Simionescu, directorul comercial Dan Gavrilescu, directorul economic Gabriel Bagu, seful Biroului Juridic, Vasile Boca si seful Serviciului de Achizitii Servicii, Ovidiu Balacescu.
Procurorii au stabilit ca cei cinci se fac vinovati de incredintarea ilegala a unor contracte pentru transportul carbunelui in urma carora societatea a fost pagubita cu aproximativ cinci milioane de euro. Ce nu s-a spus public este ca in dosarele procurorilor figureaza si protectorii celor cinci, dar si caracatita din jurul lor.
Din probele administrate de DNA in cazul CE Turceni a mai reiesit ca, desi la 13.01.2006, cei cinci membri ai conducerii complexului gorjean au semnat o nota de negociere cu S.N.T.F.M. C.F.R. MARFA SA, in urma careia au obtinut tarife avantajoase pentru societate, ei au refuzat incheierea contractului de transport carbune pe calea ferata. Pretextul invocat: organizarea unei licitatii deschise pentru achizitionarea acestui serviciu, chiar daca aceasta procedura nu era prevazuta de lege. Astfel, anchetatorii au stabilit ca a fost adus un prejudiciu Complexului Energetic Turceni in valoare de 13.158.829,56 RON, echivalentul a aproape 3.700.000 euro. In total, procurorii DNA din Targu-Jiu au constatat ca prejudiciul se ridica la cinci milioane de euro.
Pentru alti zece angajati ai Complexului Energetic Turceni s-a decis aplicarea unei amenzi administrative de cate zece milioane de lei vechi, plus suportarea cheltuielilor judiciare de cate cinci milioane de lei vechi.
Informatizare la preturi exorbitante
In cursul anului trecut, Corpul de Control al fostului ministrul al Economiei Codrut Seres a facut analiza unor achizitii efectuate de Complexul Energetic Rovinari SA si Complexul Energetic Turceni SA, descoperind numeroase ilegalitati.
Printre acestea se numara cumpararea sistemelor informatice pentru Rovinari si Turceni, patronata direct de ex-secretarul de stat Ionel Mantog. In urma afacerii, cele doua complexe au cheltuit peste 140 miliarde de lei pe sisteme informatice furnizate de aceeasi firma, SC ROMSOFT SRL Ramnicu-Valcea. Pentru comparatie, Compania Nationala a Huilei SA Petrosani a cheltuit, pentru realizarea sistemului informatic, in perioada 2003-2005, aproximativ 30 de miliarde de lei. Actiunea s-a desfasurat insa sub coordonarea Institutului de Management si Informatica din MEC.
Miliarde pentru Iovan
Mai multi angajati ai Complexului Energetic Turceni au protestat anul trecut si l-au acuzat pe liderul Sindicatului Energia, Eugen Iovan, ca primeste aproximativ 70 de miliarde de lei vechi din partea conducerii Complexului de la Turceni. Salariatii sustineau ca o buna parte din aceasta suma este folosita de Iovan in scopuri personale sau de grup. De altfel, cei aproximativ 2000 de sindicalisti care cotizeaza la Energia Turceni nu stiu mai nimic despre destinatia a cea mai mare parte dintre banii care li s-ar cuveni, conform contractului colectiv de munca (CCM).
Sindicalistul Iovan a negat toate acuzatiile si a emis un comunicat de presa in care spunea ca "bugetul de venituri si cheltuieli este de cinci miliarde de lei vechi".
Scandal in PD Gorj
Ionel Mantog a provocat un adevarat scandal in sanul filialei din Gorj a Partidului Democrat. Noul baron al judetului a fost nemultumit de faptul ca unul dintre oamenii sprijiniti de el, Lica Badalea, nu a fost numit in functia de sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Gorj. Lica Badalea este verisorul secretarului de stat din cadrul Ministerului Muncii, Maria Mota. Pentru a-l sprijini, Mantog a apelat la un tertip: a publicat un mic anunt intr-un ziar central, dar data si conditiile concursului nu au fost afisate la sediul ITM si pe siteul Ministerului Muncii. Astfel, deputatul Marcel Romanescu a sesizat Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP). In cele din urma, examenul pentru ocuparea postului de sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj s-a amanat, moment in care Mantog a sarit ca ars si a lansat mai multe acuzatii la adresa deputatului PD Marcel Romanescu (foto). Acesta din urma a cerut demisia noului baron din Gorj amintindu-i de dosarele penale si de "prejudiciile de imagine pe care le aduce organizatiei locale si partidului la nivel central". "Cer demisia lui Ionel Mantog nu numai pentru ca s-a compromis ca un om implicat in afaceri necurate sau cercetat penal, ci si pentru faptul ca toti cei aflati in PD suntem asimilati unei astfel de imagini", a declarat Marcel Romanescu. Cei doi se afla in conflict inca din momentul in care au candidat pentru sefia PD Gorj. Mantog a iesit invingator, Romanescu afirmand ca "a castigat cel care a dat mai multi bani la partid".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.