Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania este estimata in 2007 la doar 2,5 miliarde de euro.

Potrivit unui studiu al Raiffeisen Investment, se estimeaza ca piata de fuziuni si achizitii din Romania a avut o performanta buna anul trecut, insumind sase miliarde de euro, dar s-a situat mai jos decit in 2005, cind au fost consemnate tranzactii de 6,8 miliarde de euro. „Ambii ani au fost insa influentati de megatranzactii - achizitia Mobifon de catre Vodafone in martie 2005 si respectiv privatizarea BCR catre Erste Bank, finalizata in octombrie 2006 -, care au reprezentat mai mult de jumatate din valoarea pietei din anul respectiv fiecare", sustine directorul general al Raiffeisen Investment Romania, Ioana Filipescu.

Din punctul de vedere al numarului de tranzactii facute publice, anul trecut a inregistrat un record, cu un total de 166 de fuziuni si de achizitii raportate. O premiera a reprezentat-o si numarul semnificativ de 129 de tranzactii private, cu 25% mai mult decit in 2005, respectiv doua-trei tranzactii pe saptamina.

Megatranzactia BCR

Anul trecut, jumatate dintre tranzactiile private au fost interne, cota ajungind la 60% prin includerea privatizarilor.

In ceea ce priveste tranzactiile de extindere internationala a companiilor romanesti, se inregistreaza cote mult mai reduse, numai trei tranzactii in 2006, la fel ca si in 2005.

Daca BCR a reprezentat 60% din valoarea pietei de M&A, cele sase tranzactii mari din anul trecut au reprezentat, la rindul lor, jumatate din restul pietei. In 2005, tranzactia Mobifon a reprezentat 50% din piata de M&A, iar cele noua tranzactii mari din acel an au acoperit 65% din restul pietei.

Previziuni pentru 2007

Pentru acest an se estimeaza peste 150 de tranzactii private si cresterea valorii medii pe tranzactie la 15 milioane de euro. Ca valoare cumulata a achizitiilor si fuziunilor, Raiffeisen Investment estimeaza depasirea cifrei de 2,5 miliarde de euro, fara finalizarea vreunei megatranzactii.