Insa se produce in acelasi timp si o ingrijoratoare spalare a creierelor: comunicatele publice aloca un spatiu mult prea mare problemei incalzirii globale, nevoii din ce in ce mai presante de a economisi energie, modalitatilor de marire a productiei
Insa se produce in acelasi timp si o ingrijoratoare spalare a creierelor: comunicatele publice aloca un spatiu mult prea mare problemei incalzirii globale, nevoii din ce in ce mai presante de a economisi energie, modalitatilor de marire a productiei de energii regenerabile.
Birocratii de la Bruxelles executa un balet complicat ferindu-se sa vorbeasca deschis despre adevarata problema. Rusia este si vrea sa ramana cat mai multa vreme principalul - daca nu singurul - furnizor de energie pentru Uniunea Europeana. In cazul in care planul Moscovei va reusi toate celelalte proiecte ale Uniunii Europene nu reprezinta nimic mai mult decat o vorbarie goala. Strategia de Securitate Comuna, Politica Europeana de Vecinatate, Agenda Barcelona - toate aceste proiecte raman simple texte pe niste foi de hartie. Uniunea Europeana nu va reusi sa devina un actor real in aceasta lume. Nici nu se pune problema ca va fi un actor slab - dependenta din punct de vedere energetic de Rusia, Uniunea Europeana va fi o simpla excrescenta continentala cu rol de marioneta.
Povestile cu mori de vant, sisteme bazate pe forta mareelor sau caldura solara pot fi incluse cu succes in manualele de ecologie pentru scoala generala. Foamea europeana de energie este atat de mare, incat doar un sistem integrat de centrale nucleare o poate potoli - iar Moscova reuseste sa blocheze toate initiativele europene destinate sa o ocoleasca in traseele energetice.
Proiectul Nabucco, prin care se dorea aprovizionarea Uniunii Europene cu gaze naturale din Asia Centrala, tocmai a primit o lovitura sub centura. Ungaria a anuntat ca se alatura proiectului Blue Stream - coordonat de Moscova. Bulgaria si Grecia, alti doi membri ai Uniunii, au semnat ieri - tot cu Moscova! - un acord pentru construirea unui oleoduct care sa lege Marea Neagra de Marea Egee. Cu cativa ani in urma, Germania a semnat (va las sa ghiciti cu cine) un acord pentru o conducta energetica prin Marea Baltica. Principiul divide et impera este cat se poate de valabil. Moscova stie foarte bine sa faca oferte care nu pot fi refuzate - nici unul dintre membrii Uniunii Europene ofertat de Kremlin nu a avut puterea sa refuze. "Interesul comun" a devenit o formula goala de continut - ceva de genul "lupta pentru pace" de acum 50 de ani. Pas cu pas Moscova ocupa toate rutele de aprovizionare cu energie a Europei. Demonstratiile de forta in plina iarna - cum a fost cu Belarus sau Ucraina - pot ingenunchea definitiv o Uniune European racordata exclusiv la conductele Federatiei Ruse.
In acest tablou Romania ocupa un loc marginal. Frictiunile cu Voronin reprezinta doar o plictiseala in plus. Presedintele de la Chisinau nu ar fi trebuit luat in serios sau crezut - nici el nu mai stie incotro s-o ia: Uniunea Europeana inseamna moarte politica pentru el, iar Moscova abia asteapta sa il vada pensionat. Inselaciunea cu consulatele de la Cahul si Balti e destinata sa demonstreze ca Romania nu are nici un cuvant de spus in regiune. Cata vreme atarna la robinetul Moscovei, nici Uniunea Europeana nu e capabila sa aduca ceva bun. Si e pacat de oamenii din stanga Prutului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.