Numarul companiilor romanesti aflate in procedura de faliment deschisa, excluzand firmele aflate in reorganizare judiciara sau pentru care s-a inchis procedura de faliment, la sfarsitul anului trecut, era cu 45% in crestere comparativ cu 2005, ajunga
Numarul companiilor romanesti aflate in procedura de faliment deschisa, excluzand firmele aflate in reorganizare judiciara sau pentru care s-a inchis procedura de faliment, la sfarsitul anului trecut, era cu 45% in crestere comparativ cu 2005, ajungand la 4604 companii. Sectorul comercial continua sa fie considerat cele mai riscant domeniu din Romania, cu 37% din totalul falimentelor, fata de 34,9% in 2005. Rata insolventei din sectorul comertului cu amanuntul a inregistrat cea mai mare crestere in 2006 fata de 2005, crescand cu 6,25%, accentuandu-se astfel numarul de falimente in cadrul micilor comercianti, cererea migrand in mod sistematic catre marii retaileri, se spune in studiul Coface. Pe a patra pozitie in clasament se situeaza industria alimentara si a bauturilor, totalizand 10,8% din numarul falimentelor. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situeaza firme cu activitate in sectorul serviciilor, precum IT, cel al intermedierilor financiare, posta si telecomunicatiile, sectorul energetic, tranzactiile imobiliare, fiecare avand ponderi sub 1% din totalul falimentelor. "Este firesc ca in sectorul energetic si al telecomunicatiilor sa se inregistreze un numar infim de falimente, intrucat in domeniul furnizarii de energie piata este practic neconcurentiala, in pofida liberalizarii acesteia anul trecut, iar sectorul comunicatiilor ramane extrem de consolidat, barierele de intrare fiind foarte ridicate din punct de vedere financiar", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu. Capitala detine cea mai mare pondere in totalul insolventelor, cu 1931 firme, respectiv, cu o pondere de 18,5%, urmata de zona de sud-est, cu 1478 falimente. La polul opus s-a situat zona de vest, cu 914 falimente. Judetele cu cel mai mare numar de falimente sunt Bihor, Brasov si Galati, pe ultimele locuri situandu-se Calarasi, Bistrita Nasaud si Giurgiu. (Gilda POPA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.