Presedintele de la Palermo si-a nuantat acuzatiile, dar va fi anchetat de Federatia italiana.Adrian Mutu a refuzat sa raspunda provocarilor. Campania declansata de fanii Fiorentinei sub sloganul „Si eu sint tigan", la care s-au adaugat reclamatiile facute de oficialii clubului, FRF si CNCD, nu a ramas fara urmari. Presedintele clubului Palermo, Maurizio Zamparini, care declarase despre Mutu ca este un „tiganus priceput care a facut o smecherie", subliniind faptul ca toti romanii „fac smecherii", risca sanctiuni din partea Federatiei italiene, care a deschis o ancheta in acest caz. Zamparini refuza sa ceara scuze

Sicilianul si-a nuantat pozitia, precizind ca nu a vrut sa-l jigneasca pe Mutu, in fata caruia nu are de ce sa ceara scuze. „«Tiganus» se dorea a fi un compliment pentru jucator. Mutu, cind era inca un copil, traia intr-o tara care cu greu avansa, din cauza regimului comunist. Acolo, toti copiii romani au invatat sa se descurce dezvoltindu-si inteligenta, pentru a trai cit mai bine posibil. Cuvintul «tiganus» este sinonim, din punctul meu de vedere, cu «istetime», «inteligenta». In ceea ce priveste golul din meciul cu Palermo, Mutu nu a demonstrat rautate sau lipsa de fairplay, ci doar istetime. Acelasi lucru este valabil si pentru Maradona, care nu a trait in cele mai bune conditii cind era mic. Gratie capacitatii de a se descurca si a istetimii sale si-a construit propria poveste. Ca de exemplu acel gol cu mina, inscris in meciul cu Anglia si care a adus nationalei Argentinei Cupa Mondiala de fotbal", a spus Zamparini in „Gazzetta dello Sport". Cu toate acestea, „procurorul federal a insarcinat Biroul de ancheta al FIGC sa obtina dovezi audio legate de declaratiile presedintelui Zamparini", se arata intr-un comunicat al forului fotbalistic italian, oficialul de la Palermo fiind cercetat si pentru declaratii referitoare la arbitraj.

Mutu, cel mai bun din Italia

Intre timp, antrenorul echipei Palermo, Francesco Guidolin, a fost suspendat trei meciuri si amendat cu 15.000 de euro de Liga Italiana de Fotbal, pentru comportamentul sau din timpul partidei in care a fost eliminat pentru proteste imediat dupa controversatul gol marcat de Mutu.

Internationalul roman, care continua sa fie, pe baza notelor principalelor publicatii, cel mai bun jucator din Italia, a refuzat sa amplifice insa scandalul prin declaratii, precizind ca nu raspunde la nici un fel de provocari.