Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu (PNL) a sustinut ieri, in comisia care ancheteaza faptele sefului statului, ca presedintele Traian Basescu nu a intervenit niciodata in treburile interne ale ministerului pe care il conduce. Liberalul a facut a
Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu (PNL) a sustinut ieri, in comisia care ancheteaza faptele sefului statului, ca presedintele Traian Basescu nu a intervenit niciodata in treburile interne ale ministerului pe care il conduce. Liberalul a facut aceasta declaratie in conditiile in care Traian Basescu afirmase in februarie 2007, intr-o emisiune pe postul public de radio, ca a dat instructiuni Ministerului Finantelor pentru achitarea unor sume importante catre anumite companii. "De cand Traian Basescu e presedinte, nu m-a sunat niciodata in legatura cu vreo plata pentru vreo companie. Nu cunosc aceasta declaratie", a insistat Vladescu.
In acel moment, seful conservator Felix a invocat declaratia presedintelui si s-a grabit sa-l acuze pe Basescu de minciuna. "Eu nu am spus ca Basescu minte, dar va rog sa ma credeti ca nu stiu de declaratia presedintelui", a explicat Vladescu. Liberalul a povestit si despre sedinta de Guvern in care seful statului le-a atras atentia ministrilor ca poarta discutii telefonice cu persoane ale caror convorbiri sunt interceptate de serviciile secrete. "De fapt, Basescu nu a spus ca ministrii sunt ascultati. El a explicat ca, daca se intampla sa fie ascultati, atunci ministrii vorbesc cu persoane ascultate de servicii prin mandat dat de procuror", a spus ministrul. El a recunoscut insa ca a purtat o singura discutie cu presedintele in 2007, cand Basescu l-a rugat sa accepte orientarea a 2.38% PIB pentru bugetul Armatei.
Patru capete de acuzare
Tot ieri, parlamentarii anchetatori l-au audiat si pe fostul democrat Aurelian Pavelescu. Deputatul a prezentat comisiei patru capete de acuzare impotriva lui Basescu, care, a sustinut el, trebuie luate in considerare pentru suspendarea sefului statului. Astfel, Pavelescu l-a acuzat pe Basescu ca a incalcat legea cand a refuzat sa numeasca reprezentantii presedintiei in CA al SRT si SRTV, asa cum prevede cadrul legal. De asemenea, taranistul a sustinut ca Traian Basescu se face vinovat de imixtiuni asupra Justitiei. El a dat drept exemplu convorbirea telefonica pe care Basescu a purtat-o cu procurorul Botos, cerandu-i sa "aplice legea" in cazul Dinu Patriciu. Un alt exemplu, a continuat Pavelescu, il constituie declaratia din 2005 a lui Basescu ca DNA ii instiinteaza pe infractori ca vor fi arestati. "Presedintele a creat aparenta ca-i santajeaza pe procurori si ii supravegheaza cu ajutorul serviciilor secrete", a insistat Pavelescu. Pe de alta parte, deputatul l-a acuzat pe seful statului ca a refuzat sa medieze in litera si spiritul Constitutiei conflictul dintre BOR si Statul roman in problema Fundatiei Gojdu. De asemenea, a continuat el, Basescu a refuzat sa medieze si conflictul dintre statul roman si Biserica Catolica in cazul Catedralei Sf Iosif. "Domnia sa Basescu se implica cand vrea, cum vrea si cu cine vrea", a conchis Pavelescu. La comisie a mai fost audiat si adjunctul SRI Dumitru Zamfir, acesta refuzand sa faca vreun comentariu la iesirea din comisie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.