Mihai Razvan Ungureanu a facut ieri la sediul Ministerului de Externe un bilant al celor doi ani de ministeriat, refuzand sa-si asume esecurile diplomatiei romanesti din aceasta perioada. FOstul ministru a afirmat ca lasa "la cheie" un minister in
Mihai Razvan Ungureanu a facut ieri la sediul Ministerului de Externe un bilant al celor doi ani de ministeriat, refuzand sa-si asume esecurile diplomatiei romanesti din aceasta perioada. FOstul ministru a afirmat ca lasa "la cheie" un minister intinerit, insa a evitat sa vorbeasca despre esecurile mandatului sau.
Mihai Razvan Ungureanu a sustinut ca desi in Parlament nu a fost adoptat inca textul Ordonantei Gojdu, nu au fost finalizate proiectele legii diplomatiei si legii votului prin corespondenta, refuzul de catre Camera Deputatilor a proiectului legii romanilor de pretutindeni elaborat de MAE - toate acestea nu reprezinta esecuri ale mandatului sau. "Imi pare rau ca anumite texte legislative nu au trecut de Parlament din anumite ratiuni politice naturale care au facut dificila aprobarea acestor proiecte legislative ale mandatului meu", a spus Ungureanu. Premierul Tariceanu a aratat ieri ca succesorul la MAE a fost desemnat in persoana senatorului Adrian Cioroianu, urmand ca presedintele sa formalizeze aceasta propunere, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Consulatele de la Cahul si Balti, in corzi
Totodata, referitor la declaratia de saptamana trecuta a ministrului de Externe al R. Moldova, Andrei Stratan, potrivit careia regimul de la Chisinau nu va mai permite Romaniei deschiderea oficiilor consulare de la Cahul si Balti, Ungureanu a subliniat ca MAE nu a primit nicio notificare oficiala in acest sens de la ministerul moldovean omolog.
Fostul ministru a subliniat ca MAE continua demersurile de cumparare a imobilelor din Cahul si Balti, ele intrand in proprietatea statului roman pentru a fi folosite ca oficii consulare pana la orice actiune legala a Chisinaului. Ungureanu a spus ca, inca de la jumatatea anului 2006, MAE de la Bucuresti a facut demersurile necesare deschiderii celor doua oficii consulare in ideea de a satisface cat mai bine, dupa 1 ianuarie 2007, interesul cetatenilor moldoveni de a obtine viza de calatorie in Romania si UE.
Ministrul de Externe moldovean Andrei Stratan a declarat, la 7 martie, ca tara sa nu mai permite deschiderea celor doua oficii consulare, declaratie care a survenit unei dispute romano-moldovene pe marginea proiectului centrului comun de vize al UE care trebuie deschis la Chisinau.
Un sir nesfarsit de erori
Mandatul de ministru de Externe al lui Mihai Razvan Ungureanu a consemnat un lung sir de esecuri. Printre acestea se numara abandonarea romanilor de pretutindeni - esuarea proiectului legislativ si pierderea contactului cu comunitatile de romani din afara granitelor. Cedarea Mostenirii Gojdu. Prin Acordul din octombrie 2005 dintre guvernele Romaniei si Ungariei, Ungureanu a semnat cedarea averii Gojdu ramase in Ungaria in beneficiul statului ungar, in ciuda opozitiei Bisericii Ortodoxe Romane care a cerut respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu.
Dupa o vizita intreprinsa in Federatia Rusa, Ungureanu a sustinut ca a transmis Patriarhului Alexei un mesaj din partea Patriarhului Teoctist - afirmatie respinsa imediat de Biserica Ortodoxa Romana. "Romania ca si un nou land federal (al Austriei n.red.)" a titrat cotidianul austriac Die Presse pe 4 martie 2006 un interviu cu ministrul Mihai Razvan Ungureanu, care a declarat "Austria este azi cel mai important investitor strain din Romania. Trebuie sa priviti Romania aproape ca si un nou land federal".
In ciuda anunturilor entuziaste privind realizarea cooperarii la Marea Neagra si a milioanelor de euro cheltuite, diplomatia condusa de Ungureanu a incasat esecuri in serie - de amintit doar faptul ca Federatia Rusa a refuzat sa semneze declaratia politica privind Marea Neagra.
De asemenea Romania s-a indreptat catre un conflict diplomatic cu Vaticanul dupa ce intr-un document adresat Guvernului, ministrul Ungureanu recomanda masuri de publicitate pentru a-l pacali pe Suvernul Pontif in privinta afacerii din jurul Catedralei Sf. Iosif. In mai 2006, Ungureanu a declarat ca cetatenii de peste Prut vorbesc "o varianta a limbii romane", un fel de "light Romanian" ("romana usoara").


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.