Care va fi maniera in care se va incerca provocarea unui deznodamint dorit de o majoritate care se simte bine in ape tulburi?

Monica Macovei este trofeul suprem la care rivnesc vinatorii viitorului mai limpede al Romaniei. Vinatorii despre care vorbesc sint multi si, o vedem tot mai clar in ultimele luni, sint foarte bine pregatiti. „Haitasii" pe care ii folosesc poseda tehnici de hartuire preparate in laboratoare care au dat de multe ori rezultate incontestabile. E o evidenta: doamna Macovei se afla, mai mult decit oricind, intr-un mare pericol.

Ieri, sub privirile blajine si aprobatoare ale senatorilor, premierul Tariceanu a vorbit despre „starea justitiei" din Romania. Aflat in plina campanie de imagine, liderul liberal a precizat ca nu vrea sa tina un „discurs de imagine". Impotriva vointei sale marturisite, efectul a fost insa unul cu precadere „de imagine". Cu „periuta" in mina, Popescu Tariceanu a spus ca atit ADA, cit si PSD, PC si PRM au militat pentru reforma in Justitie. A mai spus ca ANI e o prioritate. S-a aratat dispus sa revina oricind in Senat „fara nici o prejudecata" pentru „a asculta toate parerile" si a adaugat ca, pentru sincopele fata de legea ANI, Guvernul pe care il conduce are partea lui de vina. De asemenea, a mai spus ca a luat in considerare, desigur, „cu toata seriozitatea" textul motiunii simple adoptate de senatori.

Calin Popescu Tariceanu a vorbit frumos si diplomatic. Pentru toata lumea, dar mai ales pentru majoritatea careia i s-a livrat „pe fata". Pe bucati, cuvintarea premierului s-a adresat mai multor actori politici; pe ansamblu, discursul sau a fost trimis catre un singur personaj: Monica Macovei. Ministrul Justitiei a fost subiectul acestui discurs, cind ascuns, cind la vedere.

In zilele urmatoare, la Bucuresti vine influentul Franco Frattini, comisarul european pentru probleme de Justitie, cel care a spus ca Monica Macovei se bucura de „inalta sa apreciere". Premierul Tariceanu a punctat abil in acest context. Semnalele fara echivoc pe care le-a dat azi in Parlament spun ca Guvernul Romaniei e preocupat in cel mai inalt grad de problema reformei in Justitiei, pentru ca avem niste angajamente fata de UE si pentru ca vrem sa fim respectati in Europa. Pentru adormirea vigilentei, primul-ministru a plusat si a subliniat ca, pentru el, „restructurarea Guvernului nu reprezinta o prioritate". Mircea Geoana, in replica, l-a felicitat pe Tariceanu pentru ca si-a asumat „functia de ministru al Justitiei". Deci, Europa trebuie sa stea linistita; reforma in Justitia din Romania e asumata de Guvernul Romaniei, prin urmare, va fi continuata, indiferent de cine o va coordona. In acelasi timp, in spatele ecranului pe care vedem „noua imagine" a premierului, continua pariurile - cite zile va mai sta Monica Macovei in Guvern? Sa ne amintim ca, pina mai ieri, si europarlamentarele erau o prioritate pentru premier.