Liberalii au trecut la fapte si le-au cerut ministrilor PD sa demisioneze. Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat ieri, intr-o discutie privata, lui Vasile Blaga, sa paraseasca MAI, iar liberalul Radu Stroe a amenintat-o pe ministrul Justitiei Monica
Liberalii au trecut la fapte si le-au cerut ministrilor PD sa demisioneze. Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat ieri, intr-o discutie privata, lui Vasile Blaga, sa paraseasca MAI, iar liberalul Radu Stroe a amenintat-o pe ministrul Justitiei Monica Macovei ca-i va cere public demisia. Celor doi ministri li s-a reprosat atitudinea pe care au adoptat-o fata de ordonanta privind amanarea euro-alegerilor. In replica, Emil Boc l-a avertizat public pe premier ca nu va reusi scoaterea PD din Guvern. In fapt, liberalii nu fac altceva decat sa pregateasca terenul pentru un Guvern in care sa nu se regasesca ministrii PD si care sa fie impus printr-o restructurare. Prezent la Senat cu un discurs privind reforma justitiei, Tariceanu a fost aplaudat de reprezentantii Opozitiei.
Intre patru ochi
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ieri dimineata lui Vasile Blaga sa plece din fruntea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), sustin surse oficiale. Discutia a avut loc intre patru ochi, la Palatul Victoria, inaintea sedintei de Guvern si s-a concentrat in jurul refuzului lui Blaga de a contrasemna Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind amanarea alegerilor pentru PE. Tariceanu i-a reprosat ministrului PD ca nu a procedat ca un adevarat membru al Guvernului, situandu-se, prin pozitia adoptata, in afara Executivului. In replica, democratul a spus ca nu a existat nici o motivatie pentru a amana euro-alegerile, mai ales pentru ca presedintele Traian Basescu anuntase anterior ca va renunta la intentia sa de a organiza un referendum pentru votul uninominal. Potrivit surselor citate, Blaga a mai spus: "Agenda Guvernului o face cumva Opozitia si noi nu stim? In Alianta nu s-a dezbatut deloc aceasta problema". In continuare, Blaga i-a reprosat lui Tariceanu ca urmareste sa-si faca un Guvern bicolor. Premierul a negat toate acuzatiile aduse si i-a replicat ministrului PD ca nu vrea sa ia parte la o discutie bazata pe speculatii. Blaga nu s-a oprit insa aici si i-a atras atentia sefului Executivului ca, daca acum cand sunt doua partide puternice la guvernare exista astfel de certuri, sa se gandeasca ce se va intampla in momentul in care va conlucra cu PSD si PC pentru sustinerea parlamentara. El i-a spus lui Tariceanu sa tina cont ca Alianta este viitorul Guvernului si nu altfel.
Un Guvern ca la piata
Dupa discutia Tariceanu - Blaga a urmat o a doua runda de cearta aprinsa intre membrii Cabinetului si un alt ministru sustinut de PD - Monica Macovei. In plina sedinta de Guvern, seful SGG, liberalul Radu Stroe a atacat-o dur pe Monica Macovei, spunandu-i raspicat ca-i va cere public demisia. Supararea lui Stroe a pornit de la o declaratie a ministrului Justitiei in care aceasta a sustinut ca Ordonanta privind amanarea euro-alegerilor a fost publicata in Monitorul Oficial desi anterior fusesera incalcate unele etape de legalitate. Stroe a acuzat-o pe Macovei ca trateaza ministrii "ca pe niste hoti si ticalosi si ca minte public si lanseaza afirmatii false referitoare la Guvern". "Intrebati pe orice ministru de la aceasta masa daca eu am facut modificari la vreun act normativ in drumul spre Monitorul Oficial fara stirea primului-ministru sau a ministrului semnatar", i-a spus Stroe ministrului Macovei. Ea a amintit de Ordonantele OPSPI si alegerilor PE. Ministrul delegat Laszlo Borbely (UDMR) a intervenit si el, spunandu-i lui Macovei ca ministrii care nu accepta sa fie solidari ar trebui sa plece. In acel moment, premierul Tariceanu care a cerut ministrilor sa se potoleasca si sa revina la ordinea de zi. Dupa plecarea premierului la Senat, sedinta de Guvern a fost condusa de Stroe.
(Razvan GHEORGHE, Roxana ANDRONIC)
PSD, sprijinul presedintelui PNL la Senat
Premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat ieri senatorilor masurile de reforma a Justitiei, solicitand adoptarea cat mai rapida a proiectului privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Dupa ce i-a asigurat pe senatori ca nu doreste sa tina discursuri de imagine sau sa lanseze teme mediactice de senzatie, "cum au facut-o altii", premierul le-a cerut sa inscrie Legea ANI pe lista prioritatilor acestei Camere. Tariceanu a dat de inteles ca priveste clasa politica in ansamblul ei, fara sa faca diferenta intre partidele de la Putere si cele din Opozitie. Aceasta pentru a-si asigura sprijinul, in Parlament, al PSD, PC si PRM, in momentul in care va veni cu un Guvern restructurat. Premierul a insistat, de altfel, ca indiferent daca reprezinta Puterea sau Opozitia, parlamentarii trebuie priviti la fel, pentru ca sunt alesi de popor.
Tariceanu a explicat faptul ca procedurile de adoptare a Legii ANI trebuie urgentate, pentru ca Romania s-a angajat in relatia cu UE sa adopte acest act normativ ca un semnal clar de responsabilitate si vointa in derularea reformei justitiei si combaterea coruptiei. "Pe de alta parte, va asigur ca am analizat cu toata atentia aspectele semnalate de textul Motiunii adoptate in 13 februarie si am cerut luarea in considerare a aspectelor si initiativelor pe care aceasta le solicita Guvernului", a dat asigurari Tariceanu. Interventia sa a fost apreciata atat de reprezentantii Puterii, cat si de cei ai Opozitiei. Liderul PSD Mircea Geoana a spus ca daca Tariceanu va simti nevoia sa apeleze la Parlament in depasirea unor obstacole si a unor dificultati legate de succesul Romaniei ca stat UE, va gasi "usa deschisa" si "nu se vor repeta scene ca cea de la Guvern". Senatorul PRM Valentin Dinescu a aratat ca pentru a demonstra sustinerea reformei in Justitie, primul-ministru trebuie, insa, sa o demita pe Monica Macovei din functia de ministru al Justitiei. (V.D.)
SUA isi avertizeaza cetatenii asupra coruptiei din Romania
Atins tangential in raportul anual al Departamentului de Stat american referitor la Strategia de combatere a narcoticelor, pe 2007, potrivit caruia coruptia ramane "o problema serioasa" a Romaniei, ca tara de tranzit pentru traficul de droguri de provenienta asiatica, in special "in cadrul Guvernului, inclusiv in sistemul judiciar si in mecanismele de aplicare a legii", fenomenul este prezentat pe site-ul Ambasadei SUA la Bucuresti, insotit de recomandari.
Astfel, la capitolul informatii utile, de genul "probleme legate de sanatate", "vizele in Romania" sau "prevederi vamale", cetatenii americani, amatori de vizite in tara noastra in scop de afaceri, sunt informati ca fenomenul coruptiei constituie "o problema", alaturi de fraudele de natura economica, "in crestere". "In ceea ce priveste partea romana, primirea sau darea de mita, acceptarea de foloase necuvenite si traficul de influenta sunt interzise in mod explicit de Codul penal in vigoare", precizeaza site-ul misiunii diplomatice americane, cu mentiunea ca legile in cauza "sunt puse in aplicare in grade diferite". "Mita este distructiva si ilegala", insista materialul informativ, apreciind drept oportuna discutarea "sindromului consortului/consoartei batut/batute" in context si sugerand cetatenilor americani sa nu incurajeze perpetuarea practicii, prin raportarea situatiilor de acest gen la autoritatile competente, eventual sa contracareze posibilele "consecinte nefaste" in asociere, respectiv prin "realizarea de plangeri comune", prin intermediul asociatiilor oamenilor de afaceri straini din tara noastra. Sesizarile pot fi depuse la Parchet, inaintate presei - considerata mai eficienta in rezolvarea unor astfel de probleme, de vreme ce "acest gen de presiune este mai mare decat depunerea unei sesizari", in contextul in care "ziarele din Romania nu se sfiesc sa relateze despre ilegalitatile comise de angajatii guvernamentali" -, dar si Departamentului de Justitie al SUA, cetatenii americani fiind incurajati, de asemenea, sa isi faca cunoscute experientele la Ambasada. (A.M.L.)
Avertismentul lui Boc
Presedintele PD Emil Boc l-a avertizat public ieri pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca nu va reusi scoaterea PD din Guvern, ministru cu ministru.
"Prin decizia unilaterala de a amana alegerile pentru Parlamentul European, primul-ministru a declansat o criza care se adanceste in fiecare zi. Il avertizez public pe primul-ministru ca nu va avea nici un succes in incercarea de a scoate PD din Guvern, ministru cu ministru. Daca primul-ministru doreste sa faca acest lucru, trebuie sa isi asume raspunderea politica si trebuie sa decida, cu sau fara PD la guvernare, respectand procedurile parlamentare", a avertizat ieri Emil Boc, intr-o conferinta de presa, la Cluj, informeaza Mediafax. Liderul democrat a spus ca, daca premierul Tariceanu doreste o guvernare si o alianta cu PSD, trebuie sa o spuna repede si explicit. "PD nu a fost adus la guvernare de primul-ministru, ci premierul Tariceanu este acolo unde este datorita PD, prin sucesul fostului presedinte al PD. PD are cel putin aceeasi legitimitate ca si PNL sa fie acolo unde este in momentul de fata", a subliniat Emil Boc. "PD nu-si va trada alegatorii pentru a face o alianta, fie ea si de conjunctura, cu PSD. PD ramane consecvent pozitiei sale de a nu colabora politic cu PSD, iar daca primul-ministru doreste sa faca o alianta si o guvernare alaturi de PSD trebuie sa o spuna explicit si sa urmeze procedurile parlamentare", a declarat liderul democrat. (A.H.)
Acuzatiile lui Macovei
Ministrul Justitiei Monica Macovei a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ca Ordonanta de Urgenta privind amanarea alegerilor pentru PE a fost publicata in Monitorul Oficial cu incalcarea unor etape de legalitate. Macovei a explicat, potrivit Mediafax, ca nu a avizat proiectul pentru ca nu avea semnatura initiatorului, respectiv a ministrului Administratiei si Internelor. Ea a precizat ca prin publicarea in Monitorul Oficial, Ordonanta devine valabila, desi "in spate sunt probleme de legalitate". Ministrul Justitiei a aratat ca, in aceste conditii, oricine are interes poate ataca in contencios administrativ acest act. Avocatul Poporului poate si el sesiza Curtea Constitutionala cu privire la acest act. Macovei a mai spus ca au existat si alte acte normative care au fost publicat si au produs efecte fara avizul de legalitate obligatoriu de la Ministerul Justitie, care trebuie sa verifice constitutionalitatea si corelarea cu legislatia deja existenta a noilor legi. (R.A.)
Stroe: Ordonanta este legala
Seful Secretariatului General al Guvernului (SGG), Radu Stroe, a acuzat-o ieri, pe Monica Macovei ca avizeaza "dupa bunul plac" actele Executivului, precizand ca se gandeste "foarte serios" sa ceara demisia acestei. Intr-o declaratiei de presa facuta dupa sedinta Executivului in care a avut o disputa cu Macovei pe tema legalitatii unor acte ale Guvernului, Stroe a sustinut ca ministrul Justitiei nu are dreptate atunci cand afirma ca in cazul OUG privind amanarea datei alegerilor pentru PE au fost incalcate procedurile legale de avizare si adoptare. Seful SGG a precizat ca Ordonanta, publicata in Monitorul Oficial, este legala, intrucat este semnata de premier, in conformitate cu normele constitutionale. Stroe a adaugat ca ministrul Justitiei este obligat sa semneze notele de fundamentare, nu sa ridice probleme de oportunitate pentru care nu are atributii. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.