Liderul maghiar Sólyom László, aflat intr-o vizita privata in Romania, a sustinut un discurs ieri, la Cluj, despre drepturile minoritatilor.

„In Europa care se uneste, datorita straduintelor Ungariei, drepturile minoritatilor au fost cuprinse in Tratatul Constitutional. Majoritatea statelor europene considera egala natiunea culturala cu natiunea politica. Este recunoscut si ca patria mama are dreptul de a sprijini minoritatea care este parte din natiunea sa, dar se afla pe teritoriul altei tari", a spus presedintele Ungariei pe scena Operei Maghiare din Cluj.

El a fost primit cu aplauze sustinute de catre cele peste 800 de persoane prezente. Atmosfera a fost destinsa, iar pe cladirea Operei au fost arborate steagurile Romaniei, Ungariei si UE. Cei strinsi afara au aplaudat la vederea drapelului Ungariei, insa nu si la ridicarea celui al Romaniei.

Autonomie fara prejudecati

„Autonomia culturala a minoritatilor este un drept minim, de la sine inteles, care trebuie garantat, acolo unde exista dorinta si conditiile, iar intregul drepturilor cuprinde si posibilitatea autonomiei teritoriale", s-a pronuntat Sólyom László. El sustine ca este nevoie de comunicare democratica intre popoare pentru „a elimina prejudecatile majoritatii populatiei si a obtine acest deziderat de la statul roman".

Pozitia presedintelui Ungariei a fost mai putin nuantata acum, decit la precedenta sa vizita, care avea calitate oficiala. El a militat, totodata, pentru o strategie unitara a comunitatii maghiare din Ungaria si de pretutindeni, in special pe plan economic si cultural.

Transilvania, Elvetia UDMR-ului

La eveniment a fost prezent si liderul UDMR, Marko Bela, care, in discursul sau, a adus ideea unei Transilvanii dupa model elvetian. „Natiunile trebuie sa infringa statul national! Daca avem capacitatea de a ne uni, poate vom putea infaptui, dupa multe proiecte esuate, pe acela care a aparut mereu: putem construi o Transilvanie dupa model elvetian", a declarat presedintele UDMR.

Sólyom László a acordat zece distinctii unor personalitati ale comunitatii maghiare din Ardeal, momentul marcind implinirea a 159 de ani de la Revolutia din 1848. Evenimentul este celebrat pe 15 martie, zi considerata sarbatoarea tuturor maghiarilor. De la Cluj, presedintele Ungariei a plecat la Oradea, unde va sarbatori ziua maghiarilor si isi va incheia vizita din Romania.