Asistentele de la Spitalul TBC din Bucuresti au plecat acasa in timpul unei operatii.

Un medic de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucuresti a ramas fara asistente si infirmiere in timp ce opera un pacient. Chirurgul Codin Saon sustine ca personalul auxiliar de care avea nevoie in timpul interventiei a plecat cu acordul directorului spitalului.

In replica, managerul spune ca programul de lucru al asistentelor se incheie la ora 15.00, iar medicul este vinovat ca si-a programat operatia prea tirziu. „La ora 15.00, am fost obligat sa continuu operatia singur, intrucit tot personalul auxiliar a hotarit, cu acordul managerului, sa paraseasca blocul operator. Consider ca e o situatie foarte grava pentru ca asa i-a fost pusa viata pacientului in pericol", a declarat pentru NewsIn chirurgul Codin Saon.

Teroare in spital

El incepuse operatia la ora 13.00 si, cu toate ca le acuza pe asistente ca au incalcat codul deontologic, sustine ca acestea sint terorizate de managerul spitalului, care le cere sa nu ramina peste program. „Fiind speriate de managerul spitalului, care le-a apostrofat si le-a adresat cuvinte greu de reprodus, fetele sint terorizate", a declarat si seful clinicii de chirurgie toracica, Ioan Cordos.

In replica, managerul spitalului, Nicolae Galie, citat de NewsIn, spune ca nu le-a interzis asistentelor si infirmierelor sa stea in spital dupa terminarea turei. Managerul a cerut o ancheta la sectia de chirurgie toracica. „Pentru ca au plecat acasa in timpul operatiei, asistentele risca ridicarea autorizatiei de libera practica", spune Liliana Iordache, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania. Pacientul a supravietuit operatiei.

Manager cu program

In ianuarie, „Cotidianul" a prezentat cazul managerului Nicolae Galie, care a dat un ordin in scris ca operatiile bolnavilor cronici sa se termine pina la ora 14.30, iar chirurgii sa realizeze cite o singura operatie pe zi ca mina intii. De asemenea, managerul a mai dat ordin ca programarea pacientilor pentru interventii chirurgicale sa se desfasoare doar cu acordul conducerii spitalului.