Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu s-au contrat, ieri, la sedinta de bilant a Ministerului Apararii, pe tema retragerii trupelor din Irak. Premierul a sustinut ca nu mai este necesara prezenta militarilor romani in aceasta zona de conflict, in timp ce seful statului a spus ca cine nu intelege ca cel mai important lucru pentru militari este onoarea respectarii angajamentelor, acela nu intelege armata
Premierul a reluat tema retragerii trupelor romanesti din zonele de conflict, aratand ca nu este de acord ca viata militarilor sa fie periclitata inutil si mai mult decat trebuie. El a precizat ca este adeptul realizarii unui calendar convenit cu partenerii Romaniei privind prezenta trupelor romanesti pe anumite teatre de operatiuni. "Sunt adeptul ideii ca adevaratii militari se cresc si formeaza pe teatrele de operatiuni, pe campul de lupta. Am fost si sunt partizanul participarii Romaniei la misiuni de mentinere a pacii sub egida NATO, ONU, UE, OSCE, dar de asemenea cred ca atunci cand rolul nostru se incheie, nu avem motive sa ne tinem militarii acolo. Nu ne lasam partenerii la greu, dar nici nu vrem sa punem in pericol foarte mult timp, mai mult decat trebuie, viata militarilor romani", a spus Tariceanu.
Planurile de retragere nu sunt publice
Luand cuvantul dupa premier, seful statului a declarat ca cel mai rau lucru pentru armata ar fi ca aceasta sa fie supusa unei presiuni politice gratuite, adaugand ca cine nu intelege ca cel mai important lucru pentru armata este onoarea respectarii angajamentelor, acela nu intelege armata. Basescu a apreciat ca in ultimul an s-a inregistrat un progres in privinta neimplicarii politice a armatei. In ceea ce priveste participarea trupelor romanesti in teatrele de operatiuni, Basescu a sustinut ca nici o armata serioasa nu-si comunica planurile de sporire sau reducere a trupelor, ci actioneaza. El a spus, insa, ca este posibil ca prezenta militara in Irak sa fie redusa cu inca 100 de militari. Traian Basescu s-a referit la compania UNAMI, care actioneaza in sudul Irakului pentru asigurarea protectiei reprezantantilor ONU. Seful statului a precizat ca procesele de sporire sau reducere a participarii romanesti in teatre de operatii vor fi in acord cu angajamentele asumate, subliniind ca militarii romani vor fi adusi acasa "numai cu misiunea indeplinita".
S-au ignorat
Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au evitat din nou sa discute sau sa se priveasca. Cei doi au evitat sa discute inclusiv in timp ce ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde isi citea discursul iar intre ei nu se mai afla nici o persoana. Presedintele si premierul nu si-au adresat nici un cuvant pe durata intregii sedinte, de aproximativ o ora si 30 de minute, organizatorii evenimentului preferand ca intre cei doi oficiali sa creeze o "zona tampon" si sa ii desparta prin scaunul rezervat ministrului Apararii. La un moment dat, Basescu si Frunzaverde au schimbat cateva cuvinte si au inceput sa rada, iar ministrul Apararii s-a intors imediat catre premier, spunandu-i si lui ceva care l-a determinat pe Tariceanu sa zambeasca. Imediat insa, premierul a redevenit sobru. Acesta este cel de-al doilea eveniment public la care presedintele si premierul se ignora, dupa sedinta de bilant a Ministerului Administratiei si Internelor.
Basescu interesat de talpa ostirii
Traian Basescu a mai spus ca trebuie asigurata o mare atentie rezolvarii problemelor sociale, in special ale ofiterilor tineri si subofiterilor, carora sa le fie asigurat un trai decent, pentru ca doar placerea de a fi militar profesionist nu e o motivatie de durata. Presedintele a apreciat ca militarul roman trebuie sa fie bine instruit, competent si bine motivat. "Alaturi de dotarea tehnica, motivarea este esentiala", a spus Basescu, precizand ca nu se refera la generali, pe care insa nu ii exclude, dar ca vizeaza in principal militarii care formeaza baza acesteia. "Trebuie sa gasim formule pentru ca nu doar placerea sa fie motivul pentru care un militar opteaza pentru cariera militara, pentru ca s-ar putea ca aceasta motivatie sa nu dureze mult", a spus seful statului. El a mentionat cazul unui maistru militar pe care l-a intalnit anul trecut in Afganistan, despre care a spus ca avea "o familie grea", care locuia in chirie, invitandu-l ca, in cazul in care aude mesajul, sa ii spuna ce evolutie a avut situatia sa.
Premierul, ingrijorat de licitatiile din armata
Premierul Tariceanu a cerut conducerii MAp sa elaboreze un program care sa permita militarilor de cariera sa isi continue activitatea profesionala in momentul retragerii si a aratat ca este ingrijorat de informatiile privind casele generalilor si achizitiile nelegale de echipamente, facand referire la licitatia pentru achizitionarea celor sapte aeronave de transport mediu-curier. "Imi inchipui ca este foarte greu sa iesi la pensie dupa ce o perioada de activitate de 30-40 de ani. Toti acesti oameni pot fi in continuare utili societatii, daca doresc", a spus Tariceanu. El a relatat in acest context o intamplare cu un militar strain care a concurat in Formula 1 de automobilism dupa ce si-a incheiat cariera, considerand ca aceasta activitate pe timp de pace se aseamana cel mai mult cu cea din vreme de razboi. Premierul a cerut conducerii armatei sa analizeze cu atentie problema munitiilor cu termen expirat, amintind ca in Slovacia a fost inregistrata, in luna februarie, o explozie la un depozit cu astfel de munitii, care a ranit mai multe sute de civili. Sorin Frunzaverde, ministrul Apararii, a anuntat ca armata trebuie sa scape de echivalentul a 1500 de vagoane cu munitii care au termenul expirat. (D.S.S.)