Romania s-ar putea afilia la programul care prevede dotarea fiecarui copil cu un laptop ieftin. Costurile totale pentru cele 1,2 milioane de bucati anuntate ar putea ajunge la 250 de milioane de dolari.Nicholas Negroponte (stinga)a prezentat ieri laptopul la Parlament. 1,2 milioane de computere portabile ieftine vor fi distribuite gratuit elevilor din Romania, cel mai devreme in aceasta toamna. Anuntul ii apartine premierului Calin Popescu Tariceanu, care a preluat initiativa de la un fost coleg de partid, deputatul Ioan Ghise, care a incercat initial sa treaca prin Parlament o lege care prevedea cumpararea a cinci milioane de laptopuri: cite unul pentru fiecare elev si profesor. „Putem sa ne permitem"

Proiectul, intitulat „Un laptop pentru fiecare copil", i-a fost prezentat marti premierului Calin Popescu Tariceanu de catre Nicholas Negroponte, seful cercetatorilor in domeniul educatiei avansate ai Massachusetts Institute of Technology (MIT), intr-o intilnire organizata la Palatul Victoria.

„Este vorba despre un proiect cu scop educational, de realizare a unui laptop la un cost foarte scazut, de aproximativ 150 de dolari. Nu stiu daca parintii vor avea 1.000 de dolari ca sa cheltuiasca pentru un calculator adevarat, de birou, dar putem sa ne permitem un astfel de program educational", a declarat Tariceanu. Proiectul ar urma sa fie aplicat in jurul datei de 15 septembrie 2007, estimarile Ministerului Educatiei indicind un numar de 1,2 milioane de copii beneficiari din sistemul preuniversitar.

Tariceanu a precizat ca a decis constituirea unei echipe la nivelul Guvernului care sa inceapa analizele necesare finalizarii acestui proiect. Vor fi evaluate informatii privind categoriile de familii care nu-si pot permite achizitionarea unui computer, pentru ca programul guvernamental sa se adreseze in special acestui segment.

De asemenea, se va analiza daca programul se va adresa tuturor elevilor din invatamintul preuniversitar sau doar celor din clasele I-VIII.

Tinta de 100 de dolari

Concret, este vorba despre o afiliere la un program mondial care isi propune sa doteze fiecare elev cu un laptop (One Laptop Per Child - OLPC), initiat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite. Cercetatorii si-au propus sa obtina un laptop cu costuri cit mai scazute si capabil sa ruleze programe educationale elementare. Mai multe prototipuri au fost realizate, iar inceputul productiei de serie este planificat pentru jumatatea acestui an. Pretul unui laptop se apropie de 150 de dolari, insa proiectantii spera ca pina in 2008 sa scada pina la 100 de dolari, in conditiile in care activitatea este nonprofit.

La pretul de achizitie al computerelor se adauga costuri legate de serverele necesare si de accesul la Internet. De exemplu, in Libia, care a cumparat tot 1,2 milioane de laptopuri, costul total a ajuns la 250 de milioane de dolari, bani in care este inclusa conexiunea la Internet prin satelit.

Ce poate si ce nu poate

Computerul are performante sub cele ale generatiei actuale, fiind comparabil cu computerele standard din anul 2000. Cercetatorii MIT sustin insa ca scopul proiectului nu este sa intre pe piata computerelor, ci sa fie un instrument de educatie. Sistemul de operare este bazat pe platforma gratuita Linux si include programe educationale. De asemenea, computerul poate fi folosit pentru scriere, navigare pe Internet si pentru citirea cartilor electronice. Nu poate face fata insa la aplicatii complexe ca editarea de filme sau jocurile de ultima generatie. Optional, computerul poate fi dotat cu un generator cu manivela pentru cazurile in care elevii beneficiari nu au nici o sursa de electricitate.

Critici si competitori

Criticii proiectului spun insa ca laptopul este o jucarie si ca elevii au nevoie de calculatoare performante. Unul dintre contestatari este Intel, companie concurenta cu producatorul microprocesorului care echipeaza calculatorul (AMD). Cei de la Intel au anuntat un proiect cu specificatii tehnice mai performante, al carui cost pe unitate este de 400 de dolari. De asemenea, Microsoft a acceptat sa dezvolte o versiune a sistemului de operare Windows ca alternativa la concurentul oficial, Linux Fedora Core, dupa ce presedintele Bill Gates apreciase initial ca laptopul ar fi inutil pentru copii.

Ministrul Comunicatiilor nu e de acord cu premierul Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) mentine avizul negativ pe care l-a dat proiectului, a precizat pentru „Cotidianul" ministrul de resort, Zsolt Nagy. „Este un echipament destinat tarilor lumii a treia, este inca in faza de teste, nu stim exact care sint capacitatile sale de calcul exacte sau ce programe pot rula pe acesta", a spus ministrul.

Acesta mentioneaza ca exista si alte programe utile, precum „Economia bazata pe cunoastere", care doreste sa informatizeze mediul rural. „Spre exemplu, in comuna Corunt, judetul Harghita, am inaugurat un centru-pilot anul trecut. De atunci si pina acum s-au efectuat 540 de conexiuni la Internet la cele 1.000 si ceva de gospodarii in total", spune Zsolt Nagy.

Acesta spune, legat de declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu, ca nu i s-a cerut sa-si schimbe punctul de vedere si nici nu si-l va schimba pina nu are mai multe date despre acest proiect.

Nici Parlamentul nu a fost de acord cu proiectul in faza dezbaterilor, dar nu s-a dat inca un vot final. Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, considera ca aparatul respectiv nu este laptop, si ca programul pe care doreste sa-l instituie Guvernul este la fel de util precum a face agricultorilor un cadou in „bomboane agricole", de aceiasi bani. „Dispozitivul in sine este numit laptop mai degraba ca sa creeze o asemanare mentala cu aparatul in sine. E adevarat ca poate fi tinut pe genunchi, dar se pot tine si alte lucruri si nu sint laptopuri. Este performant la nivelul anilor 1994-1995. A-i invata pe copii cu asa ceva poate sa-i faca pe cei care au avut sau au acces la un PC sa creada ca cineva face misto de ei, sau pe cei care n-au avut sa aiba o frustrare intensa fata de ceilalti", spune deputatul. (Iulian Enache)

Statele care vor sa participe la proiect * Argentina

* Brazilia

* Cambodgia

* Costa Rica

* Republica Dominicana

* Egipt

* Libia

* Nigeria

* Pakistan

* Rwanda

* Tunisia

* Uruguay

* Venezuela

* SUA (statele Massachusetts si Maine)

Specificatiile laptopului pentru copii * Sistem de operare: Linux Fedora Core

* Monitor: 7,5" 1200x900 pixeli

* Procesor: AMD Geode 366Mhz

* Memorie: 128 Mb RAM

* Stocare: 512 Mb Flash

* Retea: wireless, 2 Mbit/s

* CD: nu are