Pe fondul circului politic perpetuu s-a acreditat ideea periculoasa ca economia merge de la sine si, ca atare, putem sa ignoram linistiti pericolele din aceasta directie.

Sa vorbesti sau sa scrii despre macroeconomie nu era usor nici cind apele politicii romanesti balteau linistite, daramite azi. O echipa de experti de peste Ocean a venit in Romania in baza statutului de tara membra a Fondului Monetar International sa-si faca meseria, in speta sa se consulte cu autoritatile in legatura cu evolutiile din economie. Nu cu foarte mult timp in urma, concluziile unei astfel de vizite faceau prima pagina a ziarelor. Acum au stat doua saptamini prin zona si nu cred ca e doar o impresie daca avansam ideea ca, in afara exceptiilor ce confirma regula, atitudinea generala a stat sub semnul intrebarii „ce mai vor si astia?". Pe undeva trebuie ca au simtit si ei, femeistii, pe sub zimbetele diplomatice ale reprezentantilor autoritatilor cu care s-au intilnit, o intensa durere in cot a acestora din urma. Asociata probabil cu o automultumire ca economia a crescut miraculos cu peste 7%, desi n-au facut nimic care sa justifice aceasta evolutie. Un pasaj din concluziile publicate ieri pe site-ul BNR surprinde replica Fondului la atitudinea guvernantilor: „Convergenta factorilor pozitivi care au condus la dezvoltarea din 2006 nu este de asteptat sa continue... In acest context, nu este loc pentru relaxarea politicilor daca Romania vrea sa recupereze semnificativul decalaj care o desparte de standardele de viata din Uniunea Europeana". In acelasi raport se mai atrage atentia ca adincirea deficitului de cont curent ar putea sa schimbe sentimentul investitorilor straini si sa conduca la o depreciere brusca a leului, cu toate consecintele negative care decurg de aici. FMI nu este singura institutie care constata decuplarea autoritatilor romane de la prioritatile de bun-simt pe care ar trebui sa le aiba in vedere. La sfirsitul lunii februarie, Onno Simons, reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti, cu care se presupune ca avem mai multa treaba decit cu astia de la Fond, se intreba: „Va alege Romania sa vorbeasca despre Marea Neagra si Moldova sau se va uita la competitivitatea produselor sale? Sinteti a saptea tara a Uniunii ca numar de locuitori. Ar trebui sa va straduiti sa deveniti si cea de-a saptea economie a Uniunii".

Sintem la 3 luni de la aderarea tarii la Uniune si zi de zi urmarim, unii cu amuzament, altii cu sufletul la gura, telenovela proasta a politicii romanesti. Probabil unii dintre noi se mai intreaba ce mai vor si astia, altii nici macar atit.