Turneul latino-american intreprins, zilele acestea, de presedintele american, George W. Bush, in Brazilia, Uruguay, Columbia, Guatemala si Mexic nu a constituit un prilej de bucurie pentru seful Casei Albe. In ultima etapa, cea mexicana, derulata mar
Turneul latino-american intreprins, zilele acestea, de presedintele american, George W. Bush, in Brazilia, Uruguay, Columbia, Guatemala si Mexic nu a constituit un prilej de bucurie pentru seful Casei Albe. In ultima etapa, cea mexicana, derulata marti, sute de manifestanti au protestat in apropierea Ambasadei SUA fata de aceasta vizita. Manifestantii au incendiat drapele americane si au afisat banderole cu inscriptii de genul : "Bush, nu esti binevenit in Mexic, du-te in iad!" Protestatarii su atacat politia cu bare de fier, calupuri de beton si petarde, rasturnand barierele de protectie. Fortele de ordine au recurs la bastoane si la grenade lacrimogene. Mai multe persoane, din ambele tabere, au fost ranite si s-a operat o serie de arestari.
In timpul acestor manifestatii, Bush se afla, insa, la Merida, in sudul Mexicului, in compania omologului sau din tara-gazda, Felipe Calderon, care i-a solicitat liderului american sa nu ridice "Zidul" dintre SUA si Mexic, destinat opririi valului de imigranti ilegali.
De fapt, pe intregul parcurs al periplului sau sud-american, Bush a fost urmarit de protestele populatiei. Vineri, in Brazilia, la Sao Paulo, politia a intervenit, in forta, pentru a dispersa manifestantii. Duminica, in capitala columbiana Bogota, manifestantii au spart vitrinele magazinelor si au distrus calculatoarele din birouri.
In Uruguay, George W. Bush a evitat sa pronunte numele omologului sau venezuelean, Hugo Chavez, evitand intrebarea formulata in acest sens de jurnalisti. Chavez il calificase, vineri, pe Bush, drept "un cadavru politic, care nici nu mai miroase a formol; mirosul degajat de el este acela al mortilor politici". "In curand nu va mai fi decat tarana si va disparea", a prognozat Chavez. In paralel cu turneul pe care Bush il efectueaza in America Latina, Chavez a inceput o vizita similara, duminica aflandu-se in Bolivia. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.