Desi Ungaria este membra in consortiul incheiat pentru construirea Nabucco, premierul Gyurcsany a indicat ca tara sa va participa si la proiectul Gazprom Blue Stream.

Premierul Gyurcsany, cu multe strategii despre energie pe cap. Premierul socialist al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a declarat intr-un interviu pentru „International Herald Tribune" ca Ungaria se va implica in construirea ambelor conducte de gaz, Nabucco si Blue Stream II, care ar putea lega Turcia de Europa Centrala.Nabucco, proiectul sustinut de Uniunea Europeana, ar lega Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Cel mai devreme, acest sistem de conducte ar putea fi finalizat in 2011, iar pe termen lung, el ar putea transporta 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an catre statele UE.

Proiectul Nabucco a fost promovat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, si a fost mentionat drept obiectiv prioritar in politica energetica europeana comuna, prezentata anul acesta de presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Costuri si cistiguri duble

Blue Stream II, pe de alta parte, este proiectul initiat de Gazprom, reprezentind continuarea catre vest a conductei Blue Stream, care uneste deja Rusia de Turcia, trecind pe sub Marea Neagra. Blue Stream II ar conecta Turcia, Bulgaria, Serbia, Croatia si Ungaria.

Spre deosebire de Nabucco, Blue Stream II ar transforma Ungaria (nu Austria) in punct de conexiune dintre conductele care aduc gaz dinspre spatiul postsovietic si Europa de Vest.

Gazul natural venit din Rusia prin Blue Stream ar urma sa fie vindut celorlalte state europene sau depozitat pe teritoriul Ungariei, Gazprom achizitionind deja facilitati de stocare pe teritoriul Ungariei in acest scop.

Pe termen lung, Ungaria ar avea de cistigat dintr-o astfel de pozitie privilegiata. Insa costurile initiale vor fi ridicate. Pretul de constructie al fiecarei conducte a fost estimat la cinci miliarde de euro, Ungaria urmind sa contribuie la ambele.

Inca de la semnarea acordului pentru Nabucco de catre Ungaria, se stia ca premierul Ferenc Gyurcsany si ministrul economiei, Janos Koso, sint in favoarea continuarii negocierilor cu Gazprom.

Nabucco nu e in pericol

In interviul acordat IHT, Gyurcsany a explicat ca oferta rusilor il intereseaza pentru ca este mai tangibila decit cea a europenilor: „Nabucco e un vis lung si un plan vechi. Dar noua nu ne trebuie vise, ci proiecte." In schimb, a mai spus premierul, „Blue Stream este sustinut de o vointa foarte puternica si de o putere organizationala foarte mare".

Aflat luna trecuta in vizita la Bucuresti, comisarul european pentru Energie, Andris Pielbags, a declarat ca toate statele din consortiul Nabucco, inclusiv Ungaria, si-au asumat un angajament puternic pentru finalizarea proiectului. Desi a glumit spunind ca desigur nici un proiect nu e batut in cuie pina nu e finalizat, Pielbags a declarat ca nu exista motive suficiente sa credem ca Ungaria s-ar retrage din Nabucco.

In acelasi timp, premierul ungar a declarat ca Ungaria se va implica in proiectul Blue Stream chiar daca participa la Nabucco, dat fiind ca cel mai important pentru tara sa este sa-si diversifice sursele de energie.