Golul marcat de atacantul roman in meciul US Palermo - Fiorentina, scor 1-1, disputat duminica, in etapa a 28-a din Serie A, a declansat un scandal international. Palermo a contestat golul, deoarece avea un jucator, Guana, prabusit pe gazon in mom
Golul marcat de atacantul roman in meciul US Palermo - Fiorentina, scor 1-1, disputat duminica, in etapa a 28-a din Serie A, a declansat un scandal international. Palermo a contestat golul, deoarece avea un jucator, Guana, prabusit pe gazon in momentul actiunii. "Nu l-am vazut pe Guana la pamant si oricum arbitrul este cel care trebuie sa fluiere. Am recuperat mingea si am plecat in atac. Nu am furat nimic, golul este regulamentar", a afirmat Mutu. In schimb, presedintele lui Palermo, Maurizio Zamparini, l-a criticat pe Mutu, afirmand ca este un "tiganus priceput care a facut o smecherie", subliniind faptul ca toti romanii "fac smecherii".
Site-ul "fiorentina.it" a declansat deja o campanie de sustinere a lui Mutu, sub numele "Si eu sunt tigan!", prin care vrea sa atraga atentia asupra faptului ca Zamparini a adus ofense rasiste jucatorului, dar si poporului roman. "Aceasta campanie doreste sa traga un semnal de alarma si sa aduca un mic omagiu pentru Mutu", scrie sursa citata. Pana aseara, peste 300 de persoane au raspuns apelului, postand pe site un mesaj cu titlul "Si eu sunt tigan!". Ieri, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a declarat ca va sesiza Federatia Italiana de Fotbal (FIGC) pentru afirmatia lui Zamparini. "Am vazut ca Mutu a fost facut tiganus istet. Vom demara o ancheta la federatia italiana sa vedem daca aceasta declaratie apare si in presa italiana. Si vom sesiza federatia italiana vizavi de declaratiile pe care Zamparini le-a facut si ce a vrut sa spuna cu chestia asta", a spus Lupescu. De asemenea, tot ieri, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a condamnat comportamentul "rasist, nesportiv si discriminator" al lui Zamparini la adresa lui Mutu. "Colegiul Director al CNCD face apel la UEFA si FIFA, forurile de specialitate, sa depuna diligentele necesare eliminarii rasismului si discriminarilor, in general, din competitiile sportive si sa aplice sanctiunile care se impun in astfel de situatii", a anuntat CNCD. La randul sau, Partidul Romanilor din Italia (PIR) solicita federatiei italiene sanctionarea lui Zamparini. "Partidul Romanilor din Italia cere o sanctiune din partea FICG impotriva presedintelui lui Palermo. Zamparini trebuie, de asemenea, sa ceara scuze nu numai lui Mutu, ci si intregii comunitati de romani prezente in Italia", se precizeaza intr-un comunicat al PIR.
L-a vrut pe Mutu la Palermo!
Presedintele lui US Palermo, Maurizio Zamparini, care a spus despre Adrian Mutu si despre romani in general ca sunt tigani, este un personaj controversat in fotbalul italian. In 2001, pe cand era presedinte la Venezia, Zamparini a fost anchetat de Parchetul din Palermo, fiind acuzat de complicitate cu mafia italiana, intr-o afacere privind deschiderea unui supermarket. In cele din urma, un judecator al tribunalului din Palermo l-a absolvit pe Zamparini de orice legatura cu mafia. Zamparini a mai facut obiectul unei alte anchete initiate de Parchetul din Rieti, care cerea trimiterea in Justitie a acestuia impreuna cu alte sase persoane, printre care si fiul sau, sub acuzatia de fals in acte contabile. Zamparini si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al Ligii Italiene de Fotbal in semn de protest fata de scandalul izbucnit in fotbalul italian, in care mai multe cluburi au fost penalizate din cauza participarii la meciuri trucate. Interesant este ca, in 2004, dupa ce Mutu a fost dat afara de la Chelsea pentru dopaj, Zamparini a declarat ca doreste sa-l achizitioneze pe atacantul roman la Palermo, insa in cele din urma jucatorul a ajuns la Juventus. Trei jucatori romani au evoluat pentru Palermo, sub presedintia lui Zamparini: Paul Codrea, Valentin Nastase si Adrian Mihalcea. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.