Desi respectivele note informative trebuiau returnate de catre beneficiari dupa un anumit timp, prevederea nu a fost respectata in multe cazuri, a explicat Timofte. Intrebat de cei din Comisie daca presedintele si premierul beneficiau de aceleasi inf
Desi respectivele note informative trebuiau returnate de catre beneficiari dupa un anumit timp, prevederea nu a fost respectata in multe cazuri, a explicat Timofte. Intrebat de cei din Comisie daca presedintele si premierul beneficiau de aceleasi informari, el a raspuns afirmativ. Timofte a precizat ca seful statului nu are nici o vina in ceea ce priveste depunerea demisiei sale, el fiind cel care a gresit, depunand-o la Presedintie si nu la Parlament. Fostul sef al SRI va veni la audieri si lunea viitoare. "George Cristian Maior a afirmat la finalul audierii: "Au existat intrebari referitoare la activitatea SRI in domeniul securitatii nationale pe problematica energetica, intrebari referitoare la modul in care raspunde SRI, in calitate de furnizor de informatii, in relatia cu premierul si seful statului". Comisia a reinnoit pentru azi invitatiile la audieri pentru ministrii Berceanu si Macovei. Revenind la sedinta de ieri, este de mentionat ca, desi purtatorul de cuvant al Comisiei, Valentin Dinescu, a anuntat ca la audierile lui Maior si ale lui Timofte vor avea acces numai membri care au certificat ORNISS - avand in vedere ca ar putea aparea informatii cu caracter secret - mai multi parlamentari care nu detin certificat au fost prezenti la lucrari. Intrebat de presa daca are certificat ORNISS, presedintele Comisiei Dan Voiculescu a raspuns: "Avem, avem".
Claudiu Saftoiu: "Nu ma mai hartuiti!"
Tot ieri a fost audiat si fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu. "Despre telefoane ascultate, presedintele Romaniei, in sedintele de Guvern, a facut de doua ori referire. Una dintre ele a fost la prima sedinta de Guvern din anul 2006, cand le-a spus membrilor Guvernului sa stea linistiti, ca nici un serviciu de informatii din Romania nu-si permite sa asculte vreun membru al Guvernului. Absolut toti ministrii, indiferent de culoarea politica, au izbuncnit in ras", a aratat Atanasiu. "A doua referire a facut-o adresandu-se, sau cu referire la ministrul Codrut Seres. Era o discutie despre partea energetica, dar a facut-o, cred eu, in gluma. Radea si spunea: <<Aveti grija cu cine discutati si ce discutati, ca poate apareti pe benzi>>. Nu a fost adresare oficiala, ci mai mult sub forma de gluma", a precizat Atanasiu. Ex-ministrul Apararii a sustinut ca nu s-a respectat legea, pentru ca nu a fost repus in drepturi dupa ce s-a emis decizia de neurmarire penala la adresa sa. Ultimul audiat ieri a fost directorul SIE, Claudiu Saftoiu. Acesta a stat la sedinta numai 20 de minute. La final a refuzat sa faca declaratii, transmitand sec presei: "Nu ma mai hartuiti!".
"Cei audiati au fost cooperanti cu parlamentarii, dialogul a fost unul bun, mai retinut fiind, uneori, dl. Saftoiu, care mai raspundea monosilabic sau spunea ca nu poate oferi o informatie dat fiind faptul ca ar fi fost clasificata", au relatat surse din Comisie. Acestea au sustinut ca un subiect sensibil al audierii directorului SIE a fost legat de interceptarea telefoanelor unor demnitari. Seful SIE ar fi avut o polemica legata de aspectele tehnice ale acestor interceptari cu senatorul PSD Doru Ioan Taracila, fost ministru de Interne, care i-ar fi replicat directorului SIE ca stie toate procedurile legate de interceptari, intrucat a avut un serviciu secret in subordine. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.